Grekisk sallad med marinerad tofu, vegansk tsatsiki och vitlökskrutonger

Hej!

Oj, nu var det verkligen jättelänge sedan jag publicerade ett nytt recept här på bloggen. Typ en hel månad sedan! Det har varit sjukt mycket jobb med alla utbildningar jag har haft den senaste månaden, och jag håller också för fullt på att planerar för vad som förhoppningsvis ska bli nästa steg i Jävligt Gotts utveckling, som bland annat inneburit två stora ansökningar till Vinnova här under augusti och september.

Då har de nya recepten helt enkelt fått stryka på foten ett tag.

Det är svårt att hitta med allt en vill när en driver ett växande start up företag. Det är sjukt mycket jag vill göra och åstadkomma men det finns bara så mycket tid över på en dag. Dessutom är jag ju också pappa, sambo och en vanlig jävla människa som vill ha lite fritid och kanske spela lite TV spel och dricka lite öl ibland också så jag har fått prioritera bort matkreerandet ett tag.

Jag vet inte om jag egentligen behöver förklara mig själv för någon. Men det kan kännas lite så ibland. Det här med att vara bloggare och ”influencer” är onekligen ett tveeggat svärd. På ett sätt är det ett fantastiskt format där det är relationen mellan dig och mig, du som läser det här och mig som skriver det, som är själva drivkraften bakom det som sker. Det ger mig otroligt stora möjligheter att nå ut med nya idéer och budskap för att ni faktiskt läser detta och lyssnar på mig, men det ställer också väldigt stora krav på mig att också vara tillgänglig, öppen och ärlig och att faktiskt också underhålla relationen. Jag kan liksom inte ha för många dåliga dagar och krypa ner under en sten utan att det påverkar mitt jobb ganska drastiskt.

Men, nog om det. Det här är ett recept som jag faktiskt lagade och filmade redan innan sommaren och som jag inte har haft tid att lägga ut förrän nu. Det kanske egentligen hade passat sig bäst i somras, men va fan. Det kommer åtminstone att ligga kvar här och gå att googla på nästa sommar då i så fall, och någonstans runt om i världen är det ju alltid sommar! 😉

Grekisk sallad med marinerad tofu, vegansk tsatsiki och vitlökskrutonger

Salladen

  • 1/2 stort isbergsalladshuvud
  • 3 dm färsk gurka
  • 1 burk blandade körsbärstomater á 250 g
  • 1 röd spetspaprika
  • 1 stor rödlök
  • 1/2 mellanstor vattenmelon
  • 1 kruka färsk oregano
  • 1 burk inlagda kalamataoliver med kärnor

Dressingen

  • 1/2 dl god olivolja
  • juice från 1 citron
  • 1,5 msk dijonsenap
  • 2 klyftor vitlök
  • Hälften av den färska oreganokrukan
  • Rikligt med salt och svartpeppar, ev chiliflakes för en lite kaxigare version

Tofun

  • 400 g naturell fast tofu
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger eller juice från 1 citron
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 msk valfri örtkrydda
  • Chiliflakes efter smak

Vegansk Tsatsiki

  • 2 dl Oatly iMat Fraiche
  • 2,5 dm färsk gurka
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja
  • Juice från 1/3 färsk citron
  • Salt och svartpeppar efter smak

Vitlökskrutonger

  • 1/2 limpa levainbröd eller liknande
  • 1/2 dl god olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 rejäl näve blandade örtkryddor
  • Rikligt med salt och peppar

Gör så här

Salladen

  1. Skölj grönsakerna och skär dem i ca 2×2 cm stora bitar. Skär bort skalet från vattenmelonen! Det ska gärna vara lite större bitar, passande för en eller två bitar per munsbit
  2. Blanda runt grönsakerna i en stor och öppen skål.
  3. Plocka de finaste bladen från ca 1/2 av oreganoplantan och spara för att toppa salladen med i slutet. Häll av oliverna och spara även dessa till slutet

Dressingen

  1. Finhacka vitlöken och blanda med resten av ingredienserna. Rör rejält så senapen får dressingen att blandas till en homogen sås
  2. Häll över grönsakerna!

Tofun

  1. Skär tofun i ca 1-1,5 cm tjocka skivor och pressa ut så mycket vätska du kan ur skivorna med hjälp av absorberande hushållspapper och händerna.
  2. Bryt tofun i ca 1,5 cm stora oregelbundna bitar och lägg in dem med resten av ingredienserna i en plastpåse och låt den marinera så länge du har tid för. Men om det måste gå fort så behöver den bara ligga i typ 30 min. Annars rekommenderar jag att göra detta natten innan!
  3. Ta ut tofun ur påsen och häll ner allt, inklusive marinad i en stekpanna. Stek på låg värme i 5 minuter tills tofun tagit upp rejält med smak.
  4. Toppa salladen med tofun, oliverna och de plockade oreganobladen.

Vegansk Tsatsiki

  1. Finhacka vitlöken och blanda den med fraichen, olivoljan, saltet och pepparen. Smaka av och låt dra medan du saltar ur gurkan
  2. Skölj gurkan och riv den på den grova sidan av rivjärnet. Lägg den rivna gurkan i ett durkslag och salta rikligt. Låt stå i 20 minuter och vätska ut.
  3. Avsluta med att pressa ur så mycket vatten du kan ur gurkan med händerna och röra ner den urvattnade gurkan i fraichen. Smaka av med salt och peppar

Vitlökskrutonger

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Bryt brödet i stora oregelbundna bitar och lägg på bakplåtspapper på en stor ugnsform
  3. Finhacka örter och vitlök och blanda i ett glas tillsammans med oljan, salt och peppar
  4. Häll örtoljan över brödet och rör om noga
  5. Grilla brödet i ugnen i ca 1o-15 minuter, vänd brödet då och då så det får fin färg på alla sidor

Servera salladen med tsatsiki och bröd!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , , , , , , ,

3 Responses to Grekisk sallad med marinerad tofu, vegansk tsatsiki och vitlökskrutonger

  1. Gabriella 31 oktober, 2018 at 04:35 #

    Ett tips är att pressa ur vattnet ur gurkan med hjälp av en potatispress

  2. Agneta Carlekrantz 14 oktober, 2018 at 01:12 #

    Ska vi också testa ikväll :-)!

  3. Kaffekunnig 27 september, 2018 at 11:43 #

    Wow detta ser amazing ut, detta skall göras ikväll!!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes