Gratinerad Vegansk Mac and Cheese – utan nötter!

Halloj!

Hoppas allt är fint med er som vanligt 🙂 Själv sitter jag för skrivande stund på en buss mellan Ängelholm och Hässleholm för att åka hem från sportlovsledigheten med familjen till att hålla i en två dagars utbildning för Konradsbergs Skolmatsenhet på Kungholmen i Stockholm. Det känns kul! De är en av de största (eller kanske till och med DEN största?) skolmatsenheterna i Stockholm och de serverar ca 4000(!!) portioner per dag till allt ifrån förskoleklass till gymnasiet på flertalet olika skolor.

De vill bli bättre på vegansk mat och vem är jag att säga nej när de vill ha hjälp att bli bättre? Känns superpepp! Så pepp att jag avslutar min semester två dagar tidigare än resten av familjen och åker kvällsbuss genom ett svinkallt skåneland. Dvs väldigt pepp!

Något annat jag är väldigt pepp på är hur jävla god den här gratinerade veganska mac and cheesen blev!

Mac and cheese är ju (som jag tänker att åtminstone alla som någonsin surfat mat på instagram lär ha koll på) som alla vet amerikanernas childhood comfort food number one. Den är värmande, kärleksfull, och i sitt ursprungsutförande sjukt jävla onyttig 😛 Kokta makaroner vänds i en sås gjord på typ tre sorters smält ost och äts med sked. Både som egen rätt i sin egen rätt (höhö), men också som tillbehör till andra onyttigheter som till exempel hamburgare och olika typer av BBQ.

Nej mamma, jag har inte tatuerat mig. Mitt lunchmöte fick agera handmodell.

Här i Sverige har den här rätten inte riktigt tagit fäste (vi är kanske liiiiite för hälsomedvetna för att inte ge våra barn pasta med smält ost på – bara. Men vi har vår makaronipudding som jag tycker faktiskt är ganska lik, där osten dock späds ut med ägg och lite mjölk så den snarare bildar en äggstanning, gärna fylls med korv, fläsk eller liknande och sedan gratineras i ugn.

Jag har sett gratinerade versioner av Mac and cheese så jag tänkte att det säkert skulle vara gott att kombinera det bästa ifrån Mac and cheesen med det bästa från makaronipuddingen, det vill säga att gratinera den i ugn och att fylla den med veganskt bacon (because veganskt bacon).

Att ta fram en vegansk version av Mac and cheese visste jag inte skulle vara så svårt. Det känns som en av de första rätterna som de amerikanske veganerna slängde sig över att försöka veganisera så fort de släppte sargen om hummusen och gav sig in i ”can i make that vegan?” branschen.

De flesta av recepten bygger dock på att man gör en ostsås av antingen cashewnötter eller på potatis och morötter. Jag har ett riktigt smarrigt recept på en cashewbaserad ostsås sedan tidigare, men tycker att det är liiiite synd att cashewnötter ofta dras med ett riktigt dåligt socialt fotavtryck. De odlas och processas ofta i fabriker och på gårdar där arbetarna inte mår så bra och utsätts för riktigt hemska förhållanden. Så det är verkligen en råvara som borde köpas fair trade där det är möjligt, och när det går kanske bytas ut mot andra råvaror så vi har råd att köpa schysst när vi väl måste.

Så, jag tänkte att jag helt enkelt skulle ta en lite ny take på det här med veganska ostsåser. Det här är en kombination av den där typen av såser som tar smak och stabilitet från potatis och morötter, kombinerat med en bechamelesås som ju är GJORD för att gratineras! Istället för potatis och morötter (för ärligt talat, hur gott låter det egentligen?) så har jag dock använt sötpotatis, lök, vitlök och soltorkade tomater som först får koka mjukt och göra basen till vår bechamele tillsammans med en massa fett, mjöl, tapiokastärkelse och havregrädde.

Om ni är ute efter en kalorisnål mac and cheese får ni leta annorstädes. Den här är ungefär lika fet och salt som vilken animalisk sådan som helst. Fördelen är dock att den har fett mkt mindre mättat fett och att den inte, ja är animalisk. Dvs den är Jävligt God!

Om du använder fullkorns eller bönpasta blir den lite extra nyttig och mättande, men det är helt upp till dig. Jag testade kungsörnens nya 50 % bönor och 50 % vete makaroner och det blev jättebra!

Gratinerad Vegansk Mac And Cheese, 4-6 portioner

Oståsen

  • 5 dl vatten
  • 150 g sötpotatis
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl soltorkade tomater
  • 1 dl veganskt smör eller rapsolja
  • 1 dl öl (gärna ipa)
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk tapiokastärkelse
  • 5 dl havregrädde
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk ljus sojasås
  • 0,5-1 msk socker
  • 2 dl näringsjäst
  • Rikligt med salt och vitpeppar

Fakeon

  • 1 paket fast naturell tofu á 250 g
  • 2 msk ljus soja
  • 2 tsk liquid smoke
  • 1 tsk agavesirap eller socker
  • 2 msk rapsolja

Övrigt:

  • 350 g makaroner, gärna fullkorn
  • 1 dl pankoströbörd
  • 1/2 dl färsk persilja
  • Salt och peppar
  • Olivolja att ringla över

Gör så här:

Fejkon

  1. Samtidigt som du påbörjar att göra såsen så skär du tofun i små 1×1 cm stora tärningar.
  2. Lägg tofun i en plastpåse tillsammans med alla ingredienser till marinaden och låt dra i minst 30 min.
  3. Töm ut påsens hela innehåll i en uppvärmd stekpanna och stek tofun knaprig och låt den suga upp all marinad i pannan.
  4. Lägg i en skål åtsidan

Pasta

  1. Koka pastan tills den är 2/3 klar och väldigt al dente.
  2. Skölj av, men spara 1-2 dl pastavatten för att ev. späda ostsåsen.

Ostsåsen

  1. Skala och skär sötpotatisen, löken, tomaterna och vitlöken i småbitar
  2. Smält matfettet i en kastrull och fräs grönsakerna tills löken blivit ljus och genomskinlig
  3. Häll ner 1 dl öl och 1,5 dl vatten och låt koka utan lock på hög värme tills vätskan nästan reducerats bort. Tillsätt därefter vatten lite i taget tills sötpotatisen kokats mjuk och vätskan reducerats ner till ca 1,5 dl.
  4. Sänk värmen något och sikta ner vetemjöl och tapiokastärkelse i grönsaksblandningen och vispa så allt blandar sig utan att klumpa.
  5. Tillsätt gurkmeja och paprikapulver.
  6. Späd nu ut såsen med havregrädde, lite i taget, precis som när du gör bechamelesås. Häll i 1-2 dl i taget och vispa tills allt blandats. När såsen kokat upp så häller du i 1-2 dl till tills du fått en fin och krämig konsistens och all grädde är nervispad. Tapiokastärkelsen gör såsen trådig, på samma sätt som osten. Om du inte får en tillräckligt tjock sås, kan du ha i lite toppredning. Om såsen är för tjock så kan du späda den med lite pastavatten från den kokta pastan. Du vill ha en krämig konsistens, som tjock bechamele.
  7. Mixa såsen med en stavmixer i kastrullen tills den är helt slät.
  8. Under konstant omrörning, vispa ner vinäger, sojasås och näringsjäst och smaka av såsen. Du kan behöva sockra lite och salta samt ha i extra rapsolja tills du känner att smaken upplevs ”ostig”. Du vill ha en lätt syrlig, fet och salt sås utan att någon del tar över för mycket.

Gör klart gratängen

  1. I en ugnsfast form på ca 20×30 cm, varva makaroner, fejkon och ostås i 2-3 lager.
  2. Avsluta med ostsås och strö sedan finhackad persilja och pankoströbröd över. Ringla gärna över lite olivolja, salt och peppar
  3. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 10-15 minuter tills du fått en fin yta och det bubblar i sidorna på gratängen.
  4. Servera genast!

Kan ätas som ett tillbehör till vilken amerikansk BBQ eller Dinerrätt som helst eller som en rätt i sig tillsammans med en god sallad. Om du byter ut makaronerna mot bönpasta så är det faktiskt ganska nyttigt 😉

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required



, , , , , , , , , ,

10 Responses to Gratinerad Vegansk Mac and Cheese – utan nötter!

  1. Robin 16 november, 2018 at 09:21 #

    Hej! Lagade denna idag och ja visst tog det sin tid. Spännande grej och tofu baconen var himla god. Men det har en konstig smak, eftersmak. Vi tror det är jästen.. Är det något man vänjer sig vid? Det smakar liksom jäst och det är ju inte supergott..
    Det känns som näringsjäst är i många recept och alla verkar hylla det till skyarna. Men hemma här mötte det stark skeptis..

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 22 november, 2018 at 01:03 #

      Det kanske är lite en smaksak, något jag tycker förändrar smaken på det en del är uppvärmning. Testa att koka med näringsjästen i såsen ett lite längre tag nästa gång och kanske använda lite mindre? Jag tycker också att det är viktigt att kombinera jästen med rätt mängd salt och fett också. Då blir den behagligare.

  2. Sara 10 september, 2018 at 06:31 #

    Ser såå gott ut!! Var får man tag på tapiokastärkelse? Har letat runt endel men inte hittat det någonstans än..

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 19 september, 2018 at 09:51 #

      Det finns i asiatiska matbutiker och i hälsokostaffärer.

  3. Leba 2 april, 2018 at 09:09 #

    Supergott!!! Men tog nästan två timmar att laga vilket vi inte hade räknat med:( Men, som sagt, supergott!!!

  4. Åsa 5 mars, 2018 at 08:28 #

    Också extremt peppad!
    Min son är allergisk mot soya (och nötter, bönor, linser, ägg) så vi det är mer utmanande med vego men brukar kolla här efter inspiration och det blir alltid så sjukt gott! Men hördu! Har du tips på ersättning för soyan i det här receptet? Kommer att testa i vilket fall.
    Tack för bästa bloggen

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 6 mars, 2018 at 06:28 #

      Du kan ersätta det med nästan vad som helst som går att marinera 🙂 Rotselleri? Quorn? kikärtor?

  5. Mitothebo 28 februari, 2018 at 07:29 #

    Omg. Orimligt peppad. Men vad gör tapiokastärkelsen? Går den möjligen att byta ut mot nåt annat tex potatismjöl el majsmjöl mvh bor i världens ände där tapiokastärkelse ej finns

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 28 februari, 2018 at 07:43 #

      Den ger en extra trådighet till såsen. Den går att ersätta mot lite mer vetemjöl!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vegansk Youtube collab med Kitchen King Benji, Mac And Cheese och Glasstest! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 18 mars, 2018

    […] Gratinerad Vegansk Mac and Cheese – utan nötter! Vegansk Ceasarsallad med grönkål och ostronskivling Vegansk Philly Cheese Steak med Pappas Pärlor Philly Cheese Steak – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvallafestivalen Test av Dafgårds nya vegorätter – Collab med Rätt Rätt och Amir Kheirmand […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes