Gobi Motor – Indisk gryta med blomkål och ärtor

IMG_3690Hej!

Jag måste verkligen anstränga mig för att hålla ihop just nu alltså. Det är inte det lättaste att försöka rodda ett spirande matföretagande (vilket det här ju verkar bli – helt crazy!!!) samt ett heltidsjobb och en familj att ta hand om ovanpå det. Och – jag inser att typ vartenda blogginlägg jag skrivit på senaste har handlat typ om hur fullt upp jag har det. Men så är det ju typ.

Men. En av konsekvenserna av att jag har haft fullt upp är ju att jag knappt hunnit dela med mig av några recept. Det blir bara en massa bokgrejer hela tiden. Fick en kommentar på instagram här för någon dag sedan där en snubbe kände sig lite lack på all reklam (om man nu kan kalla det det) och efterlyste mer käk. Så – gotta please the crowd!

Igår hade jag besök av en gammal god vän since back in the days. Kan ju inte försitta ett tillfälle att få bjucka lite gött vegokäk – och han är dessutom ett stort fan av indiskt så jag väckte upp mina gamla tikka masalaskills och snodde ihop den här grytan. Den är inspirerad av kvartershaket och har för det mesta väldigt vanliga ingredienser så den är lätt att göra. Bli inte rädd för mängden kryddor, det mesta brukar man ha hemma, och om inte räcker oftast en burk väldigt länge).

IMG_3701

Gobi Motor – Indisk gryta med blomkål och ärtor, 4 portioner

  • 1/2 blomkålshuvud
  • 2 dl frysta gröna ärtor
  • 400-500 ml kokosmjölk
  • 1 gullök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 cm färsk ingefära
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk gulcurry
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 msk korianderpulver
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk kanel
  • 3 st kardemummakapslar eller 1 tsk mald kardemumma
  • 1-3 tsk chilipulver beroende på smak
  • 3 st kryddnejlikor
  • 2 lagerblad
  • 3-4 torkade curryblad (om du har, går att utesluta)
  • 1 dl vatten
  • 1 dl hackad koriander
  • 1/2 lime
  • olja att steka i
  • Salt

IMG_3694

Börja med att skiva löken runt och bryna i olja i en gryta eller stekpanna med höga kanter tills den får mycket färg utan att brännas. Sänk värmen och tillsätt alla torra kryddor och lite vatten. Låt fräsa i någon minut så de ”väcks”. Tillsätt tomatpuré, färsk ingefära och vitlök och lite mer vatten och låt fräsa ihop till en kryddpasta.

Tillsätt kokosmjölk och rör ihop och låt koka i några minuter. Undertiden hackar du blomkålen och har ner den i grytan. Låt koka i 20 minuter tills blomkålen börjar bli mjukare. Smaka av med salt och tillsätt därefter ärtorna. Låt grytan koka upp och ha därefter i koriander och lime.

Servera med ris kryddat med lite gurkmeja och en god sallad. Det är också smarrigt med en raita på ifraiche med lite mynta och olivolja och lite bröd till! Servera gärna med ett glas Patchwork Piniot Grigio till!

IMG_3706

Inlägget är en del av mitt samarbete med Patchwork – Vinet till Vego

, , , , , , ,

22 Responses to Gobi Motor – Indisk gryta med blomkål och ärtor

  1. Josefine Larsen 7 november, 2017 at 09:24 #

    Jävligt gott! Och lätt! Min blev dock lite besk.. Vad kan det bero på?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 8 november, 2017 at 01:10 #

      Den kan bli det om du råkar bryna vitlöken å ingefäran för hårt i början! Kanske var det det? Se till å ha lite extra vatten i närheten å inte steka för hårt när du tillsätter den rivna ingefäran å vitlöken. De ska bara precis stekas så de inte längre är råa.

  2. Emy 20 september, 2017 at 08:25 #

    Jävlar vad gott!! Körde med naan, sån här mat ska ju ätas med händerna! Geggigt och gott, precis som den här rätten var när jag åt den i Indien

  3. Suzane 11 september, 2017 at 10:05 #

    Blev så glad när jag såg detta recept eftersom jag både älskar indisk mat, och försöker laga mycket mer vegetariskt. Har aldrig lagat denna rätt förut och tänkte laga detta till middag ikväll – men känner att smaklökarna redan är i ett lyckorus gone bananas!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 11 september, 2017 at 07:27 #

      Kul! Hoppas du kommer gilla det!

      • Suzane 13 september, 2017 at 07:53 #

        Jättegott! Tummen upp från två 7 åringar också!

  4. Monica 12 november, 2016 at 06:01 #

    Då gulcurry i min värld är rätt oprecist så undrar jag vilken blandning du använder?
    Tack för dina fantastiska recept! Alla jag har provat hittills har varit fantastiska. Jag ska prova på att göra egen paneer någon dag. Det såg ju inte så svårt ut.

  5. Sussn 27 oktober, 2016 at 06:31 #

    Supergott! Tack för tipset!

  6. Peter 13 oktober, 2016 at 09:15 #

    Lagade igår – supergod!!

  7. Antti 19 september, 2016 at 03:28 #

    Den här recepten sprids också på en finsk FB grupp och jag måste säga att ”motor” ser ganska skojigt ut. 🙂

    (Vanligen är det matar som betyder ärtor, men det kan ju hända vad som helst när man skriver ord av indiska ursprung. 🙂 )

    Kombinationen av ärtor och blomkål med potatis är också det vanligaste fyllningen av samosa.

    Och utan lök och vitlök, tack, om ni ska bjuda mig att smaka!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 20 september, 2016 at 03:44 #

      Haha. Ser man på! Ja indiska ord översätta lite hur som helst har jag sett…

  8. Gurkan 11 juli, 2016 at 12:42 #

    Tack för bra recept, aldrig lagat något anna indisktt än dahl och det här var ännu godare. Ska testa din Palak Paneer någon dag med. Toppenblogg och insta!

  9. caroline 25 juni, 2016 at 10:31 #

    Instämmer! Jag är inte helt veg men veganska recept känns underbart. Hejja!

  10. Mille 16 juni, 2016 at 09:07 #

    Men jisses så gott det låter, måste försöka skriva ut receptet och ta med mig det till stugan i helgen. Veggo-dottern kommer över så det här kommer hon att gilla! : )

  11. Diana 14 juni, 2016 at 07:48 #

    Tack för en jättebra blogg och dunderbra böcker! Uppskattar stort ditt ”upplägg”; rejäla huvudmål till vilka det är lätt att tänka fräscht grönt och kanske någon sås (kall bea från ”Jävligt god BBQ” är en hit!). Matlagning är verkligen inte min grej, men dina recept gör det iaf lite roligare. Och det är en stor komplimang i sammanhanget ska du veta! En annan sak jag uppskattar är att du ofta ger veganska alternativ, för även om jag inte är riktigt framme än så är målet att äta helt djurfritt inom kort. Så tack än en gång, för inspiration och en enklare roligare vardag! Ha en skön sommar, hoppas du hinner vila och ta hand om dig mitt i allt som är på G.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 14 juni, 2016 at 07:57 #

      Tack så jättemycket Diana! Det betyder mycket att höra ska du veta! Kul att du gillar att jag försöker ge veganska tips också, man kan ju alltid försöka liksom 🙂

      Trevlig sommar!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Recept | Sutamurokus blogg - 5 november, 2017

    […] Indisk gryta […]

  2. 100 veganska recept som svarar på frågan vad veganer äter i alfabetisk ordning - Helen Alfvegren - 2 november, 2017

    […] Gobi Motor […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes