Fooled Pork – Recept fem från Grill & BBQ SM!

Det här inlägget är i samarbete med *Ta Fram Det Bästa*

Hej!

Det borde inte komma som någon överraskning för någon av er än så länge att det här med att grilla är något jag gillar 😉 Det här receptet var ett av de recept som verkligen förändrade min syn på hur och vad en kan grilla vegetariskt.

Fooled Pork blev en jättehype under början av 2014 när ett gäng smarta amerikaner (för jag antar att det var de som först startade trenden) insåg att Jackfruit – en konstig asiatisk jättelik frukt med taggigt skal – blev väldigt likt sönderkokt fläskkött när den råa frukten fick koka sig mör. Jag skrev tidigt om det och tog fram ett enkelt recept som har blivit ett av de mest lästa på bloggen, all times, och nästan gjort mig till ”Mr Fooled Pork” här i Sverige, även om det är lite orättvisande. Det var ju långt ifrån jag som kom på det hela, även om Jävligt Gott kanske var en stor del i att popularisera receptet.

Förra sommaren hade jag dessutom Fooled Pork som en av rätterna i min lilla miniserie ”Jävligt God Sommar” som jag och några polare producerade en helg ute på landet. Avsnittet hittar ni här:

Därför var det självklart att jag även borde ha med fooled pork som en av tävlingsrätterna när jag skuggtävlade mot Sveriges Grill & BBQ Elit i maj på Grill & BBQ SM dit jag åkte med Ta Fram Det Bästa.

Om du nu får chansen att visa upp dina färdigheter mot de bästa så måste du ju rimligtvis ta med dina absolut bästa recept? Eller hur? 😉

Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept som de thär och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

  • Instruktionsvideos och steg för steg bilder
    Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
  • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
  • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
  • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
  • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

Och här har ni receptet, i lite ny och uppdaterad version á la 2017

Fooled Pork i bröd med coleslaw och picklad lök, 10 portioner

BBQ-sås

  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 1/2 dl ketchup
  • 1/2 dl vitvinvinäger
  • 1/2 dl farinsocker
  • 2 msk Grey Poupon Dijonsenap
  • 1 1/2 msk TABASCO® Chipotle Pepparsås
  • 1 tsk tamarindpasta
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk malen koriander
  • 1 lagerblad
  • 2 tsk Kikkoman soja
  • 1/2 tärning grönsaksbuljong
  • salt och peppar
  • olja till stekning

Fooled pork:

  • 2 burkar Jackfruit i saltlake (à 565 g)
  • 1 tsk Kikkoman soja
  • 1 tsk Röd TABASCO® Original Pepparsås
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 flaska öl à 33 cl (gärna ale)
  • 1 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 4 dl barbecuesås (se ovan)
  • salt och svartpeppar
  • olja till stekning

Tillbehör:

  • 10 veganska hamburgerbröd
  • 2 krukor krispsallad
  • 2 krukor koriander
  • 1 sats coleslaw

Gör så här:

  1. Tänd grillen.

BBQ-sås:

  1. Skala löken och vitlöken. Hacka löken och riv vitlöken.
  2. Värm en kastrull på grillen och fräs löken och vitlöken mjuk i olja.
  3. Häll i resten av ingredienserna och sjuda i 30 minuter. Smaka av med salt och peppar (är såsen för tjock späd med lite vatten).

Fooled pork:

  1. Häll av lagen från jackfruiten och skölj.
  2. Värm en gryta gärna på grillen och stek jackfruiten i olja och krydda med salt och peppar. Häll på soja, Röd TABASCO® Original Pepparsås och paprikapulver. Stek i några minuter tills vätskan kokar in och jackfruiten får färg.
  3. Häll i öl, vatten och fond. Låt sjuda i 45 minuter under lock på grillen, så att röken från grillen infuseras i grytan. (ha inte locket på själva grytan utan locket på grillen).
  4. Häll av buljongen men ha kvar jackfruiten i grytan. Tills ätt bbg-såsen men spar 1/3. Låt grytan sjuda över grillen ca 20 minuter och dra isär jackfruiten med en gaffel så att den faller isär.
  5. Smaka av med salt och peppar och blanda i resten av bbg-såsen och sjud på grillen i ytterligare 5-10 minuter så att den får fin färg.

Servering: Bygg ihop burgaren med bröd, sallad, coleslaw, fooled pork, koriander och gärna lite lime picklad lök (pressa färsk limejuice över finskivad rödlök och låt dra 30 min!).

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



Under Grill SM bjöd jag och Ta Fram Det Bästa på smakportioner av alla tävlingsrätterna. Här står Erik, och rör runt i en gryta med så där 300 smakportioner Fooled Pork, och bakom honom ser ni en lång kö med hungriga besökare!

Smakportioner så det står härliga till!

 

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes