Fem jävligt goda såser du måste testa

*Det här är en del av mitt samarbete under sommaren med Oatly*

Hej!

Som ni kanske vet vid det här laget är jag smått beroende av Oatlys iFraiche. Jag tycker att den är perfekt som grund i olika kalla såser och som ersättning för både gräddfil och yoghurt. Den har en lätt havresmak, men den döljs enkelt av smakerna i de här olika såserna. Framförallt är det mycket snällare mot både kroppenklimatet och mot kossorna. Bra va?

Därav har jag lagat en massa olika kalla såser genom åren baserad på den och tänkte ge er receptet på mina fem kalla favoritsåser, samlade i ett enda inlägg. Jag har skrivit om de flesta tidigare på bloggen eller i mina kokböcker, men se det här lite som ett best of inlägg.

Vitlökssås

Grunden till både en god tsatsiki och helt fenomenal i sin egen rätt. Funkar till allt grillat eller stekt!

  • 2 dl iFraiche
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk citronsaft
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Hacka vitlöken fint
  2. Blanda med iFraiche och smaka av med citronjuice, salt och peppar
  3. Låt stå i 30 min i kylskåp innan servering
  4. Ringla över olivolja innan servering

Remoulad

Perfekt till f*skrätter, friterat, och grönsaksstavar!

  • 2 dl iFraiche
  • 3 msk bostongurka
  • 1 msk hackad kapris
  • ½ tsk gulcurry
  • 1 tsk citronjuice
  • salt och vitpeppar
  • 1 nypa socker
  • 1/4 dl hackad färsk dill

Gör så här:

  1. Hacka kapris och dill.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till såsen och smaka av.
  3. Låt stå i kylskåp en timme innan servering.

Kall bearnaisesås

En snabbare och enklare variant på allas älsklingssås. Ha i lite gurkmeja om du vill få den lite gulare!

  • 2 dl iFraiche
  • 1 tsk hackad färsk eller torkad dragon
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk socker
  • 1 msk riven gul lök
  • 1/2 dl hackad persilja
  • Salt och vitpeppar

Gör så här:

  1. Skala och riv en 1/3 gul lök. Spara 1 msk och lägg resten i en påse i kylskåp till något annat
  2. Hacka dragon och persilja
  3. Pressa ur vätskan ur den rivna löken
  4. Blanda ihop alla ingredienser
  5. Smaka av med salt och peppar
  6.  Klart! Låt stå 30 min i kylskåp innan servering

Örtsås

Passar perfekt till färskpotatis och allt därtill!

  • 2 dl iFraiche
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 dl blandade färska hacka örter, till exempel persilja, dill och gräslök
  • 2 msk finhackad saltgurka
  • juice från 1/2 citron
  • salt och peppar

Gör så här:

  • Finhacka örter och saltgurka
  • Blanda ihop tillsammans med alla övriga ingredienser
  • Låt vila 10 min innan servering och servera kallt

Romsås

Grymt till f*skrätter, alla sorters potatis, tofu och grillade grönsaker!

  • 2 dl iFraiche
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 tsk tomatpuré
  • ett knippe färsk dill (ca 1/2 dl)
  • 3 msk tångrom (valfri färg, finns i samma hylla som vanlig rom i välsorterade matbutiker)
  • juice från 1/2 citron
  • salt och peppar

Gör så här:

  • Finhacka örter och saltgurka
  • Blanda ihop tillsammans med alla övriga ingredienser
  • Låt vila 10 min innan servering och servera kallt

Bonus: Här har ni receptet på hamburgerdressingen på första bilden! Det blir också helbra med iFraiche!

, , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes