Fem grymma veganska kycklingrecept

Hej!

Jag vet inte vad ni känner, men jag tycker att det dyker upp alldeles för många skandaler ifrån kycklingbranschen nu förtiden för att det ska kännas okej. Så jag tänkte att jag skulle sammaställa en lista med fem grymma veganska kycklingrecept för dig som vill komma igång med at täta mindre kyckling!

Visst – jag är personligen vegan och äter inte kyckling alls, och har inte gjort det på många år, men jag vet att många som läser den här bloggen eller som kanske hittat det här inlägget via google är flexitarianer eller kanske helt nya till det här med vegomat, så jag tänkte hjälpa er att komma igång lite mer!

Om ni undrar vilka skandaler jag pratar om så kommer här ett urval från de senaste åren: Levande kycklingar skållades – Länsstyrelsen drar Guldfågel inför rätta, Allt fler blir sjuka av färsk kyckling. 1800 kycklingar med brutna vingar om dagen hos Guldfågel,  Guldfrågel förbjuds sälja 52 ton nuggets pga sjukligt kött. Och det var bara de som jag hittade med en snabb googling från de senaste 2 åren.

Tack och lov finns det allt fler enkla och jävligt goda sätt att byta ut kycklingen på tallriken utan att kompromissa med smak eller upplevelse! Här kommer fem stycken riktigt goda recept som brukar innehålla kyckling, men som inte behöver göra det.

Men först, några snabba ord om att ersätta kyckling i olika maträtter, så du kan göra om även dina egna favoriträtter

Det finns olika typer av substitut som funkar bra istället för kyckling, beroende på vad du själv gillar och hur ”lika” du vill ha det. Ett generellt tips är att alltid tillsätta lite extra ljus sojasås i dina rätter som kompensation för att dessa dock generellt sett smakar mindre än vad kyckling gör. Mina favoritprodukter för att ersätta kyckling är:

  1. Naturella Oumphbitar (ser lika ut, knapersteks väldigt bra och funkar fint i grytor där de blir godast om de får koka med ett tag).
  2. Tofu (funkar väldigt bra i olika asiatiska rätter, men smakar och har en väldigt annan textur än kyckling).
  3. Hälsans köks Filébitar (fastare och mindre än oumphbitar, men smakar och ser väldigt likt kyckling ut!)
  4. Like Meats Like Chickenbitar är också väldigt bra, även om de än så länge bara finns på Citygross. De tillverkar också nuggetsen och no chicken schnitzlarna som går att köpa på Max hamburgare, som är utan tvekan de goaste köpenuggetsen idag!
  5. Quornfiléer eller quornbitar (har en lite saftigare textur än oumph och gillar att marineras, men kan inte långkokas. De innehåller dock ofta äggvita, vilket inte är veganskt, och heller inget plus för kyclingarna).

Klicka på respektive rubrik för att komma till recepten!

Tikka masala

Den här såsen gör ALLTING gott! DU behöver inte använda tofu. Du kan använda vilken av de ovan nämnda substituten som helst. Såsen blir också bara godare ju längre den får koka, så du måste inte låta den koka enbart 30 min. Ett tips är också att ha i olika typer av grönsaker, och att förmarinera vegokycklingen så den smakar riktigt mycket.

Pad Thai

Det här receptet är så smarrigt så det egentligen inte ens behöver något kycklingssubstitut i sig. Men det kan du ju så klart tillsätta om du vill! Här utesluter vi även äggen med hjälp av tofu.

K*ckling, ris och curry

Ett av mina egna favoritrecept som vi äter stup i kvarten hemma. Går jättefort och blir jättegott. Tricket för att få till rätt smak och färg är att tillsätta lite gurkmeja, och gärna ha i lite vitlök, ingefära och garam masala också. Men det räcker med vanlig gulcurry om du vill.

Kycklingkebab

Om du marinerar någon av vegosubstituten ovan i kebabkryddor så blir det väldigt enkel en riktigt schysst ”kycklingkebab”. Detta går så klart även för gyros eller för vad som helst, men här har du ett recept att utgå ifrån! Ät med vafria kebabtillbehör

Kyckling i ugn

I det här receptet gratinerar jag quornfiléer med fänkål och lök, vilket verkligen rockar! Men du kan så klart ta vilket vegosubstitut du vill och krydda gratängen lite efter tycke. Vill du göra gratängen vegansk kan du använda havregrädde som du späder med lite majsstärkelse istället för kogrädde.

Bubblare – Kycklingburgare

Det behöver inte vara svårare än så här!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes