Enrisrökt Vego BBQ Chili

IMG_7903

Hej där semesterfirare!

Livet är fan fint ibland. Framförallt när man har en kall öl i handen, barnen leker i studsmattan nere på gräsmattan, solen står lagom högt på himlen och grillen eldar på för fulla muggar. Just en sådan kväll hade jag här igår när jag gav mig på ett av mina stora bucket list moments – att laga en riktig järngryte-BBQ-chili på grillen!

Och jag passade dessutom på att på ett riktigt amatörmässigt sätt filma och klippa ihop min första egengjorda matlagningsvideo av det hela! Förhoppningen är att det ska bli desto mer film framöver, men det här får ses som ett litet smakprov. Ge mig gärna feedback på vad ni tycker om konceptet, utförandet, innehållet och så vidare. Alltid intressant att höra vad ni tycker, och jag har ambitionen att göra något lite annorlunda än alla andra tråkiga ”stå-rakt-upp-och-ner-bakom-köksön”-matlagningsprogrammen som finns på youtube om det nu blir en fortsättning. Kul var det i alla fall, så chansen är stor! Och sen så har jag ju också varit ute och filmat för en riktig långserie som förhoppningsvis kommer att släppas i höst/sensommar, så då blir det verkligen filmat av! (fast det slipper jag tack och lov klippa och filma själv).

Här har ni videon där ni ser hur jag gick till väga, vissa ingredienser och en hel massa feeling. Ingredienserna och en exakt beskrivning hittar ni under videon.

Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

  • Instruktionsvideos och steg för steg bilder
    Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
  • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
  • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
  • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
  • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

Enrisrökt Vego BBQ Chili, ca 10 portioner

  • 2 stora röda lökar
  • 2 stora morötter
  • 2 stora paprikor
  • 300 g vegofärs
  • 2 burkar valfria kokta bönor á ca 400 g
  • 2 burkar krossade tomater á ca 400 g
  • ca 4 dl vatten
  • 1 burk Guiness á 44 cl
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 torkad chipotlechili
  • 3 msk rökt paprikapulver
  • 1-3 msk chilipulver
  • 2 msk spiskummin
  • 3 msk torkad oregano
  • 2 msk torkad rosmarin
  • 2 msk korianderpulver
  • 4 msk kinesisk soja
  • 3 msk grönsaksbuljong
  • 1/2 dl råsocker
  • 3 msk matolja till stekning
  • 1 stor kvist färskt enris

IMG_7874

IMG_7883

IMG_7892

Börja med att tända grillen. Använd grillbriketter och använd en jävla massa sådana. Bygg ett litet torn av briketter och fläkta som en galning medan de tänds så får du relativt snabbt en jämn glöd med helgråa och glödande briketter. Fyll halva sidan av din grill med briketter och låt den andra halvan av grillbotten vara tom. På det sättet kan du kontrollera värmen på grillen bättre.

Medan glöden tar sig så hackar du grönsakerna grovt och vitlök och chili fint. Lägg grönsakerna i en stor järngryta som ryms på grillen, men som fortfarande låter dig stänga grillocket.

När glöden är klar och briketterna ordnade som de ska vara så lägger du på grillgallret och ställer grytan på den varma sidan av gallret. Fräs grönsakerna på hög värme i ca 5-10 minuter tills de är mjuka. Tillsätt därefter vitlök, chili, och de torra kryddorna (spara lite kryddor så att du kan smaka av efter en tids kokning) och rör om så det inte bränns. Låt fräsa någon minut och tillsätt därefter vegofärsen. Låt fräsa några minuter till och tillsätt därefter tomatkross, ölen, grönsaksbuljong och soja och ca hälften av vattnet. Rör om igen.

Nu flyttar du över grytan till den ”kallare” sidan av grillgallret och sedan river du av några grenar från enriset och lägger ner på glöden så att det börjar fräsa och röka. Lägg där efter genast på grillocket med endast små luftglipor på grillen och låt det ligga där i ca 30 minuter. Du har inte på något grytlock. Lägg på nytt enris ungefär var tionde minut om de har slutat ryka.

Smaka därefter av grytan med salt, chili, ev. mer kryddor, råsocker och kanske mer vatten om det behövs och låt den koka under grillock med mer enris i ca 30-45 minuter till. Häll av spadet från bönorna och tillsätt dem. Låt det koka 15 minuter till och sen är det klart!

Servera tillsammans med grillade majskolvar, nachos, oatly ifraiche/gräddfil och en stor sallad. Och mer chilipulver!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required




IMG_7926

IMG_7922

IMG_7917

IMG_7930

, , , , , , , , , , , , , , ,

3 Responses to Enrisrökt Vego BBQ Chili

  1. Janine 13 december, 2015 at 09:49 #

    Hej!! Jag lagar den här precis nu!! (på spis) Det blir så fruktansvärt gott, håller på att smälla av varje gång jag provsmakar! Tack för recept!!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Rökt Chili Sin Carne med Quorn Färs | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 7 maj, 2016

    […] sin carne Tripple chili cheese burger – och grillambassadör för Quorn i sommar! Enrisrökt Vego BBQ Chili Bönburgare och Sötpotatisfries med chili och […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes