#Enmiddagitaget och Matrapporten 2018!

Hej!

Här kommer ett av de där ovanliga ”bara snack” inläggen, men jag hoppas ni har lite tålamod med mig!

I går släpptes kommunikationsbyrån Food & Friends årliga rapport ”Matrapporten” där de kartlägger Svenskarnas matvanor, mycket glädjande kan vi konstatera att vego är på rejäl frammarsch! Hela 25 % av alla tillfrågade säger att de ska äta ännu mer vego under det kommande året och hela 43 % äter vego minst en dag i veckan!

Det är en massa andra spännande saker som sägs i rapporten, bland annat att det just är bloggar som Jävligt Gott som är det stora nya heta som är med och skapar den här trenden! Bland unga 17-24 så står sociala media för hela 35 % av deras matinspiration, mat siter (jag antar att Jävligt Gott kanske kan räknas som en sådan också?) för 37 % och de klassiska magasinen bara för 17 % av inspirationen. Det är kul att se att det jobb vi gör för att sprida mer god vegoinspiration och visa fler hur gott det kan vara faktiskt ger resultat!

Här kan ni själva läsa hela rapporten, och här kan ni läsa en intervju som TT gjorde med mig med tanke på de något lustiga rätterna som hamnat högst upp i Matrapportens nya karläggning av de populäraste vegorätterna…

Men trots alla dessa goda nyheter, betyder det inte att det inte finns väldigt mycket jobb kvar att göra…

Så här skriver Food & Friends själva i sin sammanfattning av rapporten:

Men det finns fortfarande utmaningar. När det gäller ”Helgtoppen”, vad vi äter fredag och lördag, faller vegetariskt till plats nummer åtta. Ska det vara fest, så ska det vara kött eller kyckling. Än så länge. På årets nya lista ”Vegotoppen” över de vanligaste gröna rätterna är grönsakssoppa knappt etta före sallad. Soppa och sallad driver vegetariskt, en ganska fattig bild av gröna rätter. Det är ännu ett steg kvar till att äta grönt av lustdrivna anledningar, bara en liten del anger ”för att det är gott” som anledning varför de väljer vegetariskt. Ett sensoriskt och pedagogiskt arbete återstår att göra för att öka det gröna ätandet. Visst är sallad bra, men att etablera fler varma vegetariska rätter borde vara ett sätt att få smaklökarna att styra fler att äta grönt

Kort och gott – vi måste visa Svenska folket att vegomat också kan vara jävligt gott, och att det verkligen är något som duger lika väl till helg och fest som till vardagsmat! Och att det verkligen finns så otroligt mycket mer i vegoriket än sparrissoppan, grönsaksbiffarna och salladen som blir över på sidan när köttätarna tagit alla goda rätter för sig själva. För det vet vi ju!

Herre gud! Vi har Boeuf Bourguignon! Vi har hamburgare! Vi har tacos! Pizza! Fooled Pork! Grillspett! Och jag vet inte, typ 250 andra jävligt goda recept bara här på bloggen… Det som krävs är att börja få fler köttätare att upptäcka dem så de inser att det finns så mycket mer gott att äta på andra sidan 😉

Och därför vill jag ge er en utmaning! Jag lanserar härmed hashtagen #enmiddagitaget och med den en uppmaning till er att bjuda era grannar, vänner, familjemedlemmar, klasskompisar, jobbarkompisar eller vilka andra skeptiska, men nyfikna köttätare ni kan ha i er närhet på en riktigt god middag och bevisa för dem hur fantastiskt gott det kan vara med vegomat!

Jag kan hjälpa till med recepten, med pepp och inspiration. Det ni behöver göra är att välja ut några goda rätter, några glada vänner och sedan bjuda dem på middag, och ta en bild från middagen på er allesammans, lägg upp den på instagram och tagga #enmiddagitaget och berätta om hur det gick! De bästa och mest inspirerande bilderna kommer jag löpande att reposta på instagram, och vem vet – kanske blir det till och med så att de absolut mest peppande historierna får sig en hemmakväll med mig som kock på en ny middag för gänget?  🙂

Hur låter det? Är ni på att hjälpa till att visa Sveriges befolkning hur gott vegomat verkligen kan vara, en middag i taget?

😀

, ,

4 Responses to #Enmiddagitaget och Matrapporten 2018!

  1. Emma 24 april, 2018 at 11:10 #

    Hej!
    Du är fantastiskt duktig på att laga mat, har du något tips på vad man kan ersätta fisk med? Jag har varit vegetarian i 3 års tid och skulle aldrig få för mig att äta riktig fisk igen. Men vad jag kan minnas så ”älskade” jag kokt torsk och ugnsbakad lax förr i tiden. Har du någon koll på hur man kan få fram ett liknande substitut? 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 26 april, 2018 at 07:58 #

      Just för kokt torsk e det lite klurigt… jag brukar använda tofu som substitut i fiskgratänger och panerad fisk, men det e ju lite svårt med hel kokt torsk då hel kokt tofu inte alls e lika kul. Petra Cavini har en spännande ”lax” gjord på mald oumph som du kanske kan testa? happyfoodbypetra.com/2017/11/13/vegansk-lax/

  2. terpsianna 19 april, 2018 at 03:38 #

    hejsan gustav

    Jag har väldigt mycket problem med magen och har en lång lista med saker jag inte får äta och en kortare lista med saker jag får äta. till listan på saker jag inte får äta ingår svamp, all form av kål utom spetskål, all form av lök, inga baljväxter och inga sojaprodukter som i färs, fileer eller oumph. tillåtna proteionkällor är tofu, seitan och saker som inte är vego, typ ägg, fisk och vitt kött. Om någon vecka får jag testa kikärtor som är konserverade, alltså inte torkade som jag blötlägger och kokar själv. jag åt vego innan denna diet, men faktum är att jag har halverat mina symptom från dagligen till 3 ggr veckan genom att följa detta. Jag vill äta mer vego men fattar inte hur. Hjälp?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 19 april, 2018 at 10:46 #

      Jag kan nog tyvärr vara ganska begränsad hjälp iom att jag inte är en näringsfysiolog och inte har koll riktigt på dina behov och inte. Jag skulle lyssna till vad din dietist rekommenderar dig och sedan försöka utgå ifrån de saker du KAN äta och se vad som går att göra med dem. Man kommer ganska långt med spetskål och tofu! 😀 Men då jag heller inte vet om olika tillagningsprocesser, kryddor osv påverkar dig så är det svårt för mig att säga att rätt X eller Y kommer funka. Men tofu går som sagt att göra jättemkt med! Sök på tofu här på bloggen så får du se! Grillad spetskål är också helt fantastiskt btw 😉

      Lycka till!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes