Enkel kantarellpasta med grönkål

Hej!

– English further down! –

Hoppas allt är fint med er! Själv sitter jag i skrivande stund på snälltåget på väg ner till Malmö och en före detta kollegas bröllop. Känns ganska spännande! Jag brukar för det första inte gå på så många bröllop överlag (mina vänner börjar preciiiiiiis komma in i det där stadiet då barn och bröllop drabbar dem, men inte full force ännu), och det här är dessutom ett Irakiskt bröllop vilket jag verkligen aldrig varit på förut.

Jag tar mig tiden på tåget till att jobba ikapp, skriva alla de där blogginläggen som blivit liggande och alla de där idépitcharna som jag aldrig annars hinner med. Jag älskar att jobba på tåg.

Du blir inte störd av varken andra personer eller gamla vanor (att ha kontoret hemma är fan inte bra för diciplinen!) och det är något speciellt med känslan av att hela Sverige surrar förbi utanför fönstret. Meditativt på något sätt… Det enda problemet är ett internet tenderar till att vara riktigt jävla sunkigt, men jag gör mitt bästa.

Igår kväll snodde jag ihop en jättegod och enkel kantarellpasta med grönkål som jag tänkte dela med mig av. Det börjar ju bli svamptider deluxe, så då står det många sådana här tallrikar på borden där ute i Sverige. Grönkål är ett grymt sätt att variera upp typ det mesta och gör den här rätten iaf snäppet färggrannare och lite nyttigare. För oavsett hur gott det må vara med svamppasta så är det ju mest annars pasta och grädde i den här rätten. Även om havregrädde så klart innehåller betydligt mycket mindre mättat fett än kogrädde 😉

Jag snodde ihop en snabb liten instagram story medan jag stod och lagade maten igår, och klippte ihop den till en kort youtubefilm. Generellt sett så gör sig det här formatet nog bäst när det får stanna på instagram dock känner jag…

Kantarellpasta med grönkål

  • 400 g valfri pasta
  • 250 g blandad färsk svamp, gärna gul kantarell, trattkantarell och svart trumpetsvamp (jag hade lite champinjoner för utfyllnad också)
  • 30 g torkad skogssvamp
  • 1 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 0,5 msk kinesisk soja
  • 0,5 msk svampbuljong
  • 0,5 dl rödvin
  • 1,5 dl havregrädde
  • 3 stora kvistar grönkål
  • 1 dl pastavatten
  • 1 msk vetemjöl
  • Salt efter smak
  • Peppar efter smak (jag använde en 5 pepparkvarn från Santa Maria – ger en lite fruktigare pepparsmak, jättegott!)
  • Några droppar citronjuice
  • Några kvistar persilja

Gör så här:

  1. Sätt på pastavatten!
  2. Börja med att rensa svampen och skära ev. stora svampar i lite mindre bitar. Jag gillar att behålla kantarellerna hela! Koka upp 1 dl vatten och lägg den torkade svampen i blöt i 15 min
  3. Fräs dem utan olja, med lite salt och peppar i en gryta eller stekpanna tills allt vattnet lämnat dem och de fått färg.
  4. Ta upp den blötlagda svampen ur vattnet, pressa ur dem och spara vattnet. Fräs den blötlagda tillsammans med resten av svampen tills den också får färg
  5. Hacka under tiden lök och vitlök fint
  6. Sänk värmen på grytan, och ha i lök och vitlök tillsammans med svampen. Fräs tills den blir mjuk
  7. Lägg pastan i vattnet
  8. Tillsätt rödvin, blötläggningsvattnet från den torkade svampen, fond, kinesisk soja och havregrädde och låt koka medan du kokar pastan
  9. Riv grönkål i mindre bitar och rör ner i såsen. Den ska mjukna och kommer reducera rejält i storlek
  10. När pastan är rejält al dente (dvs kanske 2 minuter kvar på koktiden), häll av pastavattnet. Ta undan 1 dl pastavatten ur kastrullen innan du häller ut det!
  11. Rör ner pastan i grytan med sås och späd med pastavatten tills du får en krämig konsistens. Om du tycker att såsen är för rinnig kan du blanda ut lite av pastavattnet med 1 msk vetemjöl och röra ner i såsen (medan den står på plattan) tills du får en krämig konsistens. Låt pastan koka klart sista minuten i såsen.
  12. Smaka av med salt och peppar och några stänk citronjuice tills du är nöjd med smaken.
  13. Toppa med persilja!

Recipe in english!

Chantarelle pasta with kale

  • 400 g pasta of your choice
  • 250 g mixed fresh chantarelles or other mushrooms
  • 30 g dried chantarelles or porcinis
  • 1 dl water
  • 2 tbsp olive oil
  • 2 cloves of garlic
  • 1 yellow onion
  • 0,5 tbsp chinese soy
  • 0,5 tbsp mushroom stock
  • 0,5 dl red wine
  • 1,5 dl oat cream
  • 3 large branches of kale
  • 1 dl pasta water
  • 1 tbsp flour
  • Salt to taste
  • Pepper to taste (I used a five pepper mix – really tasty and fruity pepper flavour)
  • A couple of drops of fresh lemon juice
  • Some twigs of parsley

Do this:

  1. Put the pasta water to a boil!
  2. Clean the mushrooms and cut large ones into smaller pieces. Bring 1 dl water to a boil and use it to soak the dried mushrooms for 15 min
  3. Fry the mushrooms without oil, with some salt and pepper until their water evaporates and they start to brown
  4. Take the soaked mushrooms out of the water, press the exess liquid out of them and fry them along with the rest of the mushrooms. Save the soaking water!
  5. Meanwhile, chop your onion and garlic
  6. Lower the heat on the fryingpan/casserole with your mushrooms, add oil, garlic and onions and fry until the onions start to soften up
  7. Add the pasta to the pasta water
  8. Add red wine, the soaking water, the stock, soy sauce and oat cream and let it boil while you cook your pasta
  9. Tear the kale into smaller pieces and stir down into the sauce. It will soften and reduce alot in size
  10. When the pasta is really al dente (maybe 2 min until done), put of the pasta water. Make sure to save 1 dl of water!
  11. Stir down the pasta into the sauce and add pasta water until you get a creamy cconcisteny. If you think that the sauce still is to runny, you can mix som of the pasta water with 1 tbsp of flour and use it to thicken the sauce even more. Let the pasta cook until done in the sauce.
  12. Season with salt, pepper and a little fresh lemon juice until you think that it tastes as you want it.
  13. Serve with some parsley on top!

, , , , , , , ,

2 Responses to Enkel kantarellpasta med grönkål

  1. Jessica 19 september, 2017 at 03:00 #

    Du använder ju väldigt mycket havrebaserad grädde. Jag har testat och kunde inte äta upp maten. Har lite svårt för när det smakar havregrynsgröt om tomatsoppan. Så min fråga är: finns det någon annan växtgrädde som smakar mer neutralt? Eller finns det något som neutraliserar havresmaken?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 20 september, 2017 at 10:45 #

      Jag tycker att syra och sälta ofta neutraliserar den ganska bra. Me. Är man jättekänslog för den så kan det va svårt. Jag tycker dock personligen att den e väldigt mild och oftast göms i de andra kryddorna.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes