Citronkladdkaka med ölkräm – Trerättersmeny med Brutal Brewing, efterrätten

*Det här inlägget är i samarbete med Brutal Brewing*

Hej!

Idag är det långfredagen och egentligen ingen dag man borde jobba alls, men jag får nog helt enkelt ta en för teamet idag. I morgon är det påskafton och jag och familjen är nere med min sambos storfamilj nere i vårt sommarhus på Skånes nordvästkust. Vädret är fint, men jag har hört att det tydligen är snöstorm i resten av landet, så i morgon lär vi väl få gräva fram påskäggen ur snömodden…

Om ni är sugna på någonting smarrig till påskfikat i morgon så har jag dock den perfekta efterrätten till er här! Jag är verkligen inte en efterrättsperson, så det finns särdeles få sådana recept här på bloggen, men detta blev jag faktiskt riktigt nöjd med. Grunden i recepten är fantastiska Karolina Tegelaars kladdkaka med kikärtsspad. Under pseudonymen Swedish Vegan (på tal om bra nicknames!) har hon frälst vegosverige med fantastiskt bra bakverk i flera år, så om ni ännu inte gjort hennes bekantskap borde ni omgående surfa in på Kakboken Utan Ägg och Mjölk som är hennes hemvist i etern.

I det här receptet har jag dock bytt ut kakaon mot citroncezt, och serverar kladdkakan med en pikant kräm smaksatt med reducerad öl, socker och citronsaft. En vuxen efterrätt om jag någonsin sett en, och fantastiskt smarrigt!

Kakan serverades som efterrätt till min trerättersmiddag under det event som jag kockade på för Brutal Brewing där de släppte sin nya öl Raw Law Raspberry Weissbock, en weissbier smaksatt med färska hallon. Ni kan hitta förrätten – en svampbruschetta med surkål – och mer om själva eventet här, och receptet på huvudrätten – ungerska grillspett med fänkålsstuvning – här.

Citronkladdkaka, 6- 8 bitar

  • 150 g margarin
  • 3 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl kikärtsspad
  • En nypa salt
  • Zest från i ekocitron

Gör så här:

  1. Smält smöret
  2. Rör ner resten av ingredienserna i kastrullen till en jämn smet
  3. Smöra å bröda en 22-24 cm form.
  4. Grädda ca 20-25 min på 200 grader.
  5. Låt svalna.

Ölkräm, 2 dl

  • 150 g Oatly PåMackan
  • 1/2 flaska Brutal Brewing Cirrus
  • Juice från 1/2 citron
  • 1 tsk socker
  • 1 nypa salt

Gör så här:

  1. Reducera ner ölen i en kasttrull tills bara en tjock sirap kvarstår av ölen. Ta av den från plattan
  2. Blanda ner citronjuice, socker, salt och PåMackan i sirapen tills allt blandats och krämen är jämn
  3. Smaka av tills beskan inte är för intensiv med ev. mer socker och citron

Så här glad ser jag ut när jag får bjuda coola Annie från Vegokäk.se på mat!

Apelsinkompott, 3 dl

  • 4 apelsiner
  • 1 tsk maizena
  • 2 msk sirap
  • Zest från 1/2 apelsin

Gör så här:

  1. Skär bort skalet och allt vitt från apelsinerna. Skär dem i små bitar och försök få bort så mycket kärnor och skinn som möjligt.
  2. Koka upp i en kastrull tillsammans med sirap, zest och maizena
  3. Koka i 5 minuter tills apelsinsåsen tjocknat ihop. Smaka av med sirap så sötman och syran balanserats

Servera kakan med apelsinkompott och ölkräm, samt lite citronmeliss.

, , , , , , , ,

2 Responses to Citronkladdkaka med ölkräm – Trerättersmeny med Brutal Brewing, efterrätten

  1. Annie - lättlagat vegokäk 15 april, 2017 at 10:01 #

    ALLT var så gott! Haha har på riktigt drömt om den här måltiden i efterhand! Den måste tillagas hemma inom kort 🙂
    Tack för en grym kväll!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes