Chorizogryta med grillad paprika och korianderris

Igår hade vi besök av Therese och Torbjörn som bägge två har varit ivriga påhejare av mitt bloggande. Vi hade planerat att ses och käka middag sedan way back och nu blev det äntligen av. Självklart kände jag pressen av att leverera kulinariska stordåd. Nä, men skämt å sido så är det ju alltid kul att få servera folk mat när de har lite förväntningar. Jag tycker att det pushar mig lite och tvingar mig att gå utanför mina bekvämlighetszoner en aning.

Då jag förnärvarande är mellan jobb så hade jag gott om tid att fundera på vad jag skulle laga samt för att försöka få tag i alla ingredienser. Något som trist nog visade sig vara svårare än planerat. Jag är sjukt trött på att det ska vara så jävla svårt att få tag i bra vegetariska råvaror i den här stan. Ingen butik har ett permanent utbud av något annat än hälsans kök och qourn, så när man väl hittar något gått någonstans så är det inte alls säkert att det finns där veckan efter. Eller så är det konstant urplockat för att de tar in alldeles för små lager av varorna.

Allt detta resulterade i att min planerade chorizogryta egentligen blev en ölkorvsgryta, för det var den enda kryddigare korven jag hittade. Och då var jag i fyra jävla affärer, inklusive Goodstore och Dagilvs. Vad är det för stil egentligen stockholmshandlare?!

Chorizogryta med grillad paprika 4 pers

1 paket bra vegetarisk chorizo (ca 300-400 g)
5-6 små gula lökar, alternativt 1 stor
3 stora röda paprikor
7 klyftor vitlök
1 röd chili (eller 2, efter smak)
2 burkar hela tomater
1 knippe färsk bladpersilja
1,5 msk paprikapulver
1,5 msk torkad oregano
2 lagerblad
1 msk kinesisk soja
ca 0,5 dl olivolja
Salt och svartpeppar

Korianderris 4 pers

3 dl basmatiris
6 dl vatten
1/2 gullök
1 klyfta vitlök
1 msk senapsfrö
1 kruka färsk koriander
Salt och svartpeppar
Olivolja

Börja med att rosta paprikorna och hälften av vitlöken till grytan. Sätt ugnen på 275 grader och med grillfunktion om du har. Skölj paprikorna och skala vitlöksklyftorna. Dela paprikorna i tre eller fyra stora delar vardera och häll olivolja samt oregano över. Grilla paprikorna och vitlöken tills skalet är rejält svart, det tar ca 20 minuter. Vänd dem några gånger i ugnen om nödvändigt. Lägg dem direkt från ugnen ner i en plastpåse som du knyter ihop. Låt dem vila ca 15 minuter i påsen, därefter går skalet lätt att dra av. Gör detta innan du börjar med grytan så du slipper stressa.

Till grytan då. Börja med att hacka löken och vitlöken grovt. Stek på medelvärme i en gryta tills den fått lite färg. Skiva korven och chilin och stek med i fem minuter till, häll ev. i mer olivolja så att smakena blandas bra. Hacka den grillade vitlöken och paprikan grovt och ha ner i grytan tillsammans med alla kryddorna samt burktomaterna. Här kan du också göra ett litet knippe av persiljestjälkarna och lägga ner i grytan så de får koka med. Knyt ihop dem med ett snöre så får du lätt upp dem senare. Spara bladen till sist. Salta och peppra lite och låt sedan koka i ca 45 – 60 minuter under lock. Smaka av med salt, peppar, ev. lite chilipulver och rör sist ner persiljebladen i grytan.

Riset är väldigt enkelt. Finhacka lök och vitlök och stek tills de får lite färg i olivolja i en kastrull. Häll i senapsfröna och låt dem steka med tills de börjar poppa. Häll då i det okokta riset (som du kan skölja i förväg för att få lite mindre klibbigt ris) och låt det steka med i någon minut. Häll i vattnet och låt koka upp. Låt därefter koka på svag värme i ca 15 minuter. När riset är klart rör du ner det i en serveringsskål, saltar och pepprar samt blandar med hackad färsk koriander.

Servera med lite bröd och en god sallad!

, , , , , ,

8 Responses to Chorizogryta med grillad paprika och korianderris

  1. Elin 23 september, 2012 at 08:05 #

    Grymt gott! Efter lite efterforskningar hittade vi Gran Chorizo på hälsokostaffären Big Heart i Norrköping. Yay! Sedan bjöd vi en kräsen Nicaraguian på grytan som i vanliga fall äter nötfärs till frukost. Mycket lyckat. Tack för insiration! /Elin

  2. Zäb 28 juni, 2012 at 06:36 #

    Fan var bra att du är igång med bloggandet igen. Börjar bli lite sugen att haka på och äntligen starta matblogg. Får se om det kanske blir av till hösten! Kram

  3. Emmy 26 juni, 2012 at 10:21 #

    Antar att det är wheatys gran chorizo du letat efter, fattar inte att Goodstore tagit ut den ur sortimentet! Leverantören Seitanfoods listar sina återförsäljare i olika städer på sin hemsida, tips! Själv köpte jag upp mig på sjukt mycket chorizo under vegomässan 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 26 juni, 2012 at 11:13 #

      Ja den är ju bäst! Ja, jag var faktiskt inne där och kollade idag på vart man kunde köpa den. Att jag inte kollat upp det förut liksom..? Tänker annars att jag ska börja köpa på postorder ifrån seitanfoods. Men jag fattar verkligen inte heller varför Goodstore slutat sälja den..

  4. Sarah 26 juni, 2012 at 02:10 #

    Och även jag gillade den, fast jag KAN vara ganska skeptisk till vegetarisk mat!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes