Chêvre chaud med citronspetsad rotsaks- och spenatsallad

IMG_4620 (1024x768)

Det här receptet hittade jag bortglömt bland mina bilder från en period i våras då jag inte var riktigt lika aktiv med bloggandet. Varför jag inte skrivit om det tidigare vette katten, men det ger mig ju möjligheten att dela med mig av det nu istället!

Chêvre chaud är ju en klassiker på så många sätt. Dels för att det är en fantastiskt god rätt som jag är säkert på att de flesta har en egen relation till, men också för att det är en av de där fem rätterna som vegetarianer nästan alltid får käka ute på restaurang i brist på andra alternativ. Det finns absolut en överhängande risk att en hel del av er därute har förätit er på det här alltså.

Men, det betyder inte att det inte är värt att försöka göra en så god egen variant som möjligt. Här gjorde jag en version med en supernedstrippad version av chêvre chaud men med lite mer krut på en god sidosallad. Jag utgick ifrån smaker som jag vet passar bra med chêvre och försökte få in så många som möjligt. Jag använde sesamfrön i brist på andra frön eller nötter hemma, helst skulle jag nog ha lite grovhackade valnötter. Men det blev en väldigt god och intressant mix tillsammans med rotsakerna, så jag rekommenderar det absolut!

IMG_4613 (1024x768)

Chêvre chaud med citronspetsad rotsaks- och spenatsallad, 2 portioner

Chêvre chaud

  • ca 300 g chêvre
  • 1 msk honung
  • 2 tjocka skivor vitt surdegsbröd
  • salt och peppar

Rotsaks- och spenatsallad

  • 4-5 stycken medelstora rödbetor
  • 2-3 stycken medelstora palsternackor
  • 100 g färsk spenat
  • 1 citron
  • olivolja
  • 1 msk sesamfrön eller 50 g valnötter
  • 2 msk honung
  • 1/2 msk balsamvinäger
  • salt och peppar

Börja med att skala och hacka rotsakerna i små bitar, ca 2 cm i diameter. Rosta dem i ugnen med olivolja, honung, salt och peppar på ca 200 grader i 30 minuter tills de är mjuka rätt igenom. Låt ugnen vara på. Skölj och grovhacka spenaten och blanda ihop en dressing av olivolja, saft från ca 1/2 citron, 1/2 msk honung, 1/2 msk balsamvinäger, salt och peppar. Blanda ihop rotsakerna, spenaten och sesamfröna och ha över dressingen. Låt stå tills mackorna är klara.

Skiva brödet, skär osten in fyra tjocka skivor och fördela dem på två brödskivor. Ringla över honung, peppar och lite salt och grädda i ugnen på 200 grader tills osten har smält och fått en fin färg. Servera genast tillsammans med en stor portion sallad.

IMG_4615 (1024x768)

, , , , , , , , , ,

2 Responses to Chêvre chaud med citronspetsad rotsaks- och spenatsallad

  1. Kneget 8 december, 2014 at 05:55 #

    Låter som ett oerhört smaskigt recept! Men för att vara en tråkig språkpolis så skulle jag vilja påpeka att chèvre inte har någon accent på sista e-et (tyvärr en jättevanlig stavningsmiss i Sverige). Accenten antyder att det är där betoningen i ordet ligger, men i själva verket uttalas det sista e-et inte alls. Det ska alltså vara chèvre [schävr], där den bakvända accenten (grav accent) visar att det är ett ”ä”-liknande ljud, inte ett é-ljud som i ”entré”.
    Hälsningar från ett stort Jävligt gott-fan med en mindre språk-neuros.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 8 december, 2014 at 08:45 #

      Haha, du har helt rätt! Jag borde veta det där efter 7 års franskastudier, men jag slarvade rejält. Bättring utlovas. Hoppas du inte tappade all respekt för mig nu! 😉

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes