Champignions au vin

17 april, 2011 Jävligt gott 2 Comments

En av de grejer jag saknar mest som vegetarian är mustiga köttgrytor. Hemma i pappas kök kokade pepparrotskött, dillkött, soppor och grytor i timmar på spisen. Det är lite trist att det är svårt att hitta bra sätt att fånga upp alla de där fantastiska smakerna utan att de facto ha något kött som kan få koka med. Men skam den som ger sig. Jag ska fanemej hitta på något sätt att få till dem.

Det här är mitt första försök. Farsan lagade, vad jag då minns faktiskt aldrig just coq au vin, men jag har alltid tyckt att det låtit så gott så det fick bli mitt första försök. Jag har ersatt ungtuppen med ett gäng portobellosvampar, och bytt ut smöret mot rapsolja men har i övrigt följt receptet till fullo. Det blev mycket smak, så mycket kan jag säga! Inget mjäkkäk här inte;)

Champignions au vin 4 personer

800 g portabellosvamp
150 g champinion
2,5 morot
10 scharlottenlökar
1 gul lök
1 purjolök
Några kvistar rosmarin
Några kvistar timjan
2 lagerblad
Några kvistar persilja
75 cl rödvin
Svartpeppar
Salt
1 dl vatten
3 msk mjöl
Skal från 1/4 citron
2 pressade vitlöksklyftor
En skvätt liquid smoke (valfritt)

Börja med att hacka alla grönsaker. Skiva morötterna grovt, hacka gul löken grovt och strimla och skölj hela purjolöken. Rensa portabellosvampen och ta bort stammarna från dem. Bryn portabellosvamparna i en stekpanna och lägg dem i en stor gryta. Undvik att använda oemaljerade järngrytor då syran från vinet får järn att släppa ifrån grytan och missfärga maten. Bryn därefter grönsakerna i stekpannan och lägg dem sedan i grytan tillsammans med svampen. Tillsätt örterna och persiljestjälkarna (gärna ihopknutna i en bouqet garnit så att de är lätta att plocka ut när grytan är klar), vinet, övriga kryddor, vitlök, citronskal, salt och peppar och låt koka i ca 15-20 minuter under lock.

Skala undertiden scharlottenlökarna och rensa champinjonerna som du skär i halvor. Om du lägger lökarna i varmvatten ett litet tag innan du skalar dem blir skalet segt och mycket lättare att gå av. Låt lökarna förbli hela. Bryn dem tillsammans med svampen i en stekpanna och lägg därefter i dem i grytan när den kokat klart. Låt koka i 5-10 minuter till. Smaka av med salt och peppar, red av med mjölet och vattnet och toppa med persiljeblad. Servera med någon sorts potatis.

En bouqet garnit, eller också kallat ett kryddknyte.

En bouqet garnit, eller också kallat ett kryddknyte.

 

 

, , , , Matlagningstips, Recept

2 Comments → “Champignions au vin”

  1. Anki 2 years ago   Reply

    Härlig smak av vinet! Dock så blev grytan lite väl tunn under mitt först försök, till nästa gång ska jag göra redningen bättre. Trots alla ingredienser kändes den inte speciellt jobbig att koka heller..

Trackbacks For This Post

  1. 10 tips för riktigt god klyftpotatis | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 3 years ago

    [...] fredags, till min Champignions au vin, gjorde jag riktigt jävla lyckad klyftpotatis. Jag tänkte dela med mig av mina trix, men mest [...]

Leave a Reply