Ceviche Toast med VegMes BBQ-Burgare och limeaioli

*I samarbete med VegMe*

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Just nu sitter jag nere i Skåne där vi kör sista rycket på semestern inför höstens höga tempo och stora äventyr. Planen är att ladda batterierna, hänga med min försummade familj, bada, springa och äta ofantligt mycket god mat. Jag har ett ganska stort behov av att plocka ihop mina tankar och alla trådar inför hösten och det är ganska svårt när jag bara springer omkring i vardagen och löser och bollar smågrejer här och var hela tiden. Det finns liksom ingen tid att stanna upp och titta på helheten. Så paradoxalt nog så innefattar min semester en hel del planerande och jobbtänk också, även om det är i ett helt annat tempo än vanligtvis.

Jag känner mig ganska trygg och säker på grunderna i vad vi håller på med, men det finns en massa detaljer och vägval när det kommer till vad och hur Jävligt Gott ska utvecklas som jag behöver fundera en massa på. Hur ska vi jobba vidare med bloggen så det blir mer av det goda och vi samtidigt får råd att ta alla viktiga steg som behöver tas? Hur ska vi jobba vidare med att få in mer #VegoiSkolan? Hur sprider vi vegoevangeliet till fler?

Vad tycker ni? Vad gör vi bra idag, vad kan utvecklas och vad borde vi sluta med?

En grej jag dock KOMMER fortsätta med är att laga och äta en massa god vegansk mat! Som till exempel den här sjukt goda mackan som jag slängde ihop här precis innan sommareni samarbete med VegMe! De ville att jag skulle göra någonting med deras nya BBQ-Burgare, och jag tänkte att jag för en gångs skull skulle ta det i en lite annan riktning än alla vanliga hamburgare som jag vanligtvis gör.

Den här mackan är P E R F E K T för en varm sommardag som vi haft fullt av den här sommaren när du inte pallar stå och laga så mycket avancerad mat och när du kanske vill ha en lite lättare middag. Den är inspirerad av västindien och centralamerika med en fruktig cevichesallad och en syrlig och örtig limeaioli. Det olivoljestekta valnötsbrödet och BBQ-Burgaren ger kropp och bett till mackan och allt som allt är det fan sommar på en tallrik som du aldrig sett den förr! Dessutom funkar den minst lika bra att steka på spisen som att grilla.

VegMe har verkligen fått till det med sina nya burgare! Där Seaweedburgaren är en nyskapande och ganska annorlunda upplevelse som ger dig något helt nytt att leka med så är den här BBQ-Burgaren en riktig best av klassiska mått! Den väger 120 gram och har en riktig grym konsistens – ett tips är att inte översteka så den fortfarande är ganska saftig, då e den som bäst – och har en väldigt behaglig BBQ-smak som ger en känsla av grillat även om du steker den i en stekpanna. Perfekt på en burgare, men som ni kan se även som biff i andra sammanhang 🙂 VegMes produkter hittar du bland färskvarorna och säljs idag på ICA, Coop, Hemköp, Willys och City Gross, Mat.se, Mathem.se och Coop.se. Om produkten har varit populär så det kan finnas risk för slutförsäljning. Men det går alltid att fråga i butiken så kan de beställa hem produkten till dig.

Jag har fått möjligheten att tävla ut VegMe-produkter i form av värdecheckar. Du tävlar genom att tagga en polare under inlägget med den här rätten på mitt instagramkonto (@javligtgott) och skriva din bästa anledning till att bjuda på VegMe i sommar.

Tävlingen pågår fram till 5/8 och vinnaren kontaktas på Instagram DM. Jag kommer göra en post på Instagram där jag utser vinnaren!

Värdet är 2000 kr och ev. vinstskatt betalas av vinnaren och vinsten är inte utbytbar i kontanter.

Ceviche Toast, 2 stycken stora

  • 1 paket VegMe BBQ-Burgare á 240 g (2 st burgare)
  • 1 limpa nybakt valnötsbröd
  • Olivolja
  • 1 kruka krispsallad
  • 1 avokado
  • Några blad koriander för pynt

Cevichesallad

  • 1 mogen mango
  • 2 stora mogna tomater
  • 2 salladslökar
  • 1 rödlök
  • 1 färsk röd chili
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kruka färsk koriander
  • Juice från 2 lime
  • 2 msk olivolja
  • Salt

Limeaioli

  • 2 dl VegMe vegansk majo
  • Skal från 1 lime
  • Juice från 1/2 lime
  • 10-15 färska myntablad

Gör så här

Cevichessallad

  1. Skölj, skala och finhacka rödlök, salladslök, tomat, vitlök, koriander och mango
  2. Skölj och skiva chilin tunt
  3. Blanda ihop alla grönsaker och pressa över färsk limejuice, olivolja och salt
  4. Låt dra 5 minuter innan servering

Limeaioli

  1. Blanda ihop alla ingredienser i en mixerskål eller blender och mixa tills myntabladen har mixats ner i majonnäsen
  2. Smaka av med mer limesaft, eller ev. lite salt eller socker för balans
  3. Låt dra 10 min innan servering

Burgaren, avokadon och brödet

  1. Skiva brödet i ca 1 cm tjocka skivor och stek eller grilla i rikligt med olivolja tills det får fin färg på bägge sidor. Nötterna i brödet kommer att rostas och få en jättegod crunch! Om du grillar, pensla brödet med olivolja innan du lägger det på grillen.
  2. Stek eller grilla burgarna tills de får fin färg på bägge sidor
  3. Dela, ta ur kärnan, skala och skiva två halvor avokado
  4. Bygg mackan med en skiva bröd i botten, ett blad krispsallad, sedan burgaren, en halva skivad avokado, toppa med en riklig slev cevichesallad och toppa med limeaioli och ev. några blad koriander till!
  5. Njut!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: