Bönburgare och Sötpotatisfries med chili och koriander

DSC_2913

Hej!

Livet alltså. Jag måste säga att just nu levererar du grejer jag verkligen aldrig hade föreställt mig. Jag var tillbaks i Borlänge förra helgen. Det var första gången på nästan fyra år. Lillebrorsan fyllde 25 och skulle fira så det vankades hemmafest, utgång och hela paketet.

När jag för tio år sedan flyttade från staden där jag växte upp så var det snarare en flykt än en flytt. En flykt från småstadsmentalitet, gamla mönster och folk som drog ganska tråkiga skämt om vegetarianer och blodiga biffar. Jag får ge dem att det nog var lite oväntat att jag som den enorma köttätaren jag var, skulle gå och bli vegetarian, men ändå. Det var inget folk riktigt kunde relatera till.

DSC_2923 (1)

Att nu komma tillbaks, hänga med brorsans fyra år yngre polare, varav ingen har barn, alla har bil och de flesta olika typer av knegarjobb var onekligen en flashback. den enda skillnaden var att jag nu kom hem som något av en lokalkändis. Brorsan med bloggen! Halv Åtta-Gustav! Att stå där i köket och höra de här killarna tävla om vem som äter mest vegetariskt kändes ganska märkligt. Även om Borlänge på många sätt är exakt samma jävla håla som jag flydde ifrån (plus ett Ikea och en herrans massa fler parkeringar), så kan uppenbarligen ändå vissa saker förändras.

Även om de kanske bara hade koll på mig för att jag var Simons brorsa, och även om de kanske mest bara var lite artiga och intresserade så var attityderna till vegokäk sjukt mycket mer positiva i det där köket förra helgen än vad jag lämnade bakom mig på perrongen för tio år sedan när jag klev på tåget ner till storstan. Det känns hoppfullt. Om vi till och med kan få med oss kebabpizzekillarna på tåget, då är vi fan på väg någonsans.

Nåja, för att fira det, och det faktum att jag ju gått och släppt BBQ kokbok så får ni hela två stycken köttfria och 100 % växtbaserade recept att svulla på i sommar! Friesen är ett recept som ni hittar i boken, och som inspirerats av de megagoda sötpotatisfriesen på Prime Burger. Burgaren är en del av mitt quest efter den perfekta bönburgaren. Vi är inte där ännu, men gott vare! Även om de fortfarande är lite för mjuka för min smak… Smakar gott med ett glas Patchwork Grenache Petit Verdot though!

Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

  • Instruktionsvideos och steg för steg bilder
    Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
  • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
  • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
  • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
  • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

DSC_2873

Sötpotatisfries med koriander och chili, 4 portioner

  • 4 st sötpotatisar
  • 1 dl färsk koriander
  • 1 röd chili
  • 1 dl havrefraiche
  • Salt och svartpeppar
  • En massa rapsolja till fritering

Värm upp rapsolja i en gryta eller stekpanna med höga kanter till ca 180 grader, eller tills en brödbit får färg på någon minut. Skölj potatisen och skär i ca 1×1 cm tjocka stavar. Fritera tills potatisen börjar få färg. Låt svalna på hushållspapper i ca 10-15 minuter och fritera sedan igen tills de får rejält med färg och blir knapriga. Detta gör ytan krispig och inmätet mjukt. Grovhacka koriandern och finhacka chilin. Ringla över gräddfil, toppa med koriander, chili, flingsalt och grovmalen svartpeppar. Servera genast.

DSC_2927

Bönburgare, 6-8 stycken

  • 1 burk svarta bönor eller 1 dl torkade
  • 1 burk kikärtor eller 1 dl torkade
  • ca 4 msk kikärtsspad
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk touch of taste brynt scharlottenlöksfond eller grönsaksfond
  • Mer ströbröd för panering
  • Salt efter smak

DSC_2926

För bästa konsistens – använd torkade bönor som du själv blötlägger. Då får du lite bättre konsistens. Koka bönorna tills de är ganska aldente. Spara blötläggningsvattnet från kikärtorna. Om du använder burkbönor så håller du av kikärtorna och sparar kikärtsspadet. Det går också fint, men blir lite mjukare biffar.

Blanda de kokta bönorna och ärtorna med alla kryddor, soja, fond och vitlöken. I en annan bunke, blanda ströbröd, potatismjöl och kikärtsspad och låt dra i någon minut. Blanda ner ströbrödet i bönorna och mosa ungefär hälften av bönorna så du får en fast smet med blandad konsistens. Smaka av med salt och ha eventuellt i mer ströbröd om smeten är för blöt.

Forma 6-8 biffar av smeten. Du vill gärna ha dem ganska tunna och små, så de har samma diameter som ett hamburgerbröd och ca 1 cm tjocka. Vänd dem i ströbröd för en lite krispigare yta, och låt dem därefter vila ca 15 minuter i kylskåp för att bli fastare.

Stek i rikligt med olja i stekpannan, eller grilla på grillen tills de fått fint med färg på bägge sidor.

Servera gärna tillsammans med en god bbqsås, jeezly smältost, krispsallad, french’s senap och lite tomatskivor för en enkel och supersmarrig veganburgare som på bilden!

Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Patchwork Vin till Vego.

Socialpuff

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



DSC_2899

, , , , , , , , , , ,

9 Responses to Bönburgare och Sötpotatisfries med chili och koriander

  1. Josefina 17 juni, 2018 at 06:58 #

    Ska det verkligen vara 1,5 DL ströbröd? Det blir ju som pajdeg. 😉

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 17 juni, 2018 at 10:54 #

      Nej, det blir det inte, och ja det ska det! Bönorna är väldigt blöta så de binder upp ströbrödet bra. Testa så får du se!

  2. Lasseivegen 21 april, 2017 at 11:26 #

    Ett tips jag brukar använda Fatzers rågkusar som burgarbröd. Väldigt mycket smakligare än vanliga hamburgarbröd.

    Dom är gjorda på surdeg med 90 % fullkorn vete och rågmjöl.

    När jag åt mitt sista burgare med köpt hamburgarbröd, fick jag en känsla av att käka på en tvättsvamp.

    Hälsning Lasseivegen

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 21 april, 2017 at 03:23 #

      Jag håller med om att köpta bröd ofta är alldeles för kemiska och mjuka i konsistensen, som köpebröd överlag ofta är. Då jag dock suger på att baka själv brukar jag dock bara tvingad till det som finns. Just nu är min favorit nog källarfranskor, som är mjuka nog för att inte pressas ihop och mosa burgaren, men samtidigt suger åt sig såserna bra. Rågkusar låter lite väl bitigt? Blir det inte lätt lite väl tuff konsistens i dem i relation till resten av burgaren?

  3. Anton 8 augusti, 2016 at 11:54 #

    Bara en sak jag tänkte på – Maizena är väl ej veganskt? Har för mig att det innehåller mjölkpulver. Detta ska f.ö. testas, har aldrig gjort bönburgare innan! Har du finslipat receptet något? (Du verkade inte 100% nöjd i texten) 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 8 augusti, 2016 at 02:45 #

      Hej!

      Jo maizena är absolut veganskt. Det är ren majsstärkelse. Som potatismjöl fast gjort på majs typ. Om jag gjorde om det så skulle jag (om möjligt) använda egenkokta bönor, byta ut ströbrödet mot havregryn och minska mängden kikärtsvatten till typ 3 msk. Man får känna efter lite med smeten och mängden havregryn så den blir relativt fast och inte känns smetig. Har man köpta bönor behövs det nog mer än om den är torr. Måste experimentera lite mer inser jag för att få exakt rätt proportioner, men om du kör på detta borde det funka!

  4. Yasemin 4 maj, 2016 at 09:04 #

    My good så gott. Funderar också på att bli vegetarian mer och mer. Det är ett stort steg.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 5 maj, 2016 at 01:16 #

      Det är ett stort steg, men det kan göras lättare genom att börja fasa ut olika rätter lite i taget. Man måste ju inte gå totalt cold turkey, utan kan ta lite tid på sig och sen så brukar det kännas ganska lätt att ta det sista steget till slut. Eller så kan man göra som jag gjorde och bara ge sig fan på det i ett par månader. Ofta så gör det att man slutar se på kött som mat, vilket gör väldigt mycket för motivationen.

      Lycka till!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vegoveckomeny! | Systrarna Eisenman - 29 maj, 2016

    […] Bönburgare och Sötpotatisfries med chili och koriander från bloggen Jävligt gott! […]

Lämna ett svar till Jävligt gott Click here to cancel reply.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes