Blomkålstacos hos Clara Henry i P3

IMG_4061

Hej hej!

Igår, på självaste midsommarafton, hängde jag hos Clara Henry i P3 och snackade vegokäk och grillade Sveriges nationalrätt med en twist – blomkålstacos! Ni kan lyssna på programmet i efterhand på deras hemsida, här.

Tanken var att göra ett lite mer ambitiöst och avancerat program än vad de brukar göra och sända livematlagning från studion. De hade en liten lägenhet där ett par av rummen var ombyggda till studiolokaler, ett kök och en hyfsat stor innergård som vi klämde in oss 8 pers i, svettades, skrattandes och hackades diverse olika grönsaker och frukter för glatta livet.

Att sända två timmar live är en väldigt hektisk upplevelse kan jag intyga. Framförallt när man försöker tajma att laga mat samtidigt. Tack och lov hade jag haft huvudet med mig att förbereda det mesta i förväg, så det enda jag behövde se till å fixa på plats var att trä upp blomkålen på sina spett, hacka salsan, grilla och sen servera. Vilket inte var det lättaste (vilket ni kan se på de aningen brända blomkålsbuketterna.. :P). Men jag fick god hjälp!

Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

  • Instruktionsvideos och steg för steg bilder
    Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
  • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
  • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
  • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
  • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

IMG_4074

IMG_4064

IMG_4082

Oavsett vad. Här är receptet på blomkålstacosen som jag serverade. Jag skapade det för att serveras på Bergmanveckan nu den kommande veckan då jag ska hänga i hela sju dagar tillsammans med Orlando’s Jamaican och rodda smarrigt karibiskt krubb till besökarna där.

IMG_4106
Blomkålstacos med mangosalsa och picklad lime, 8 personer – 16 tacos
  • 1 stort blomkålshuvud
  • 0.5 dl srirachasås
  • 3 dl oatly ifrache
  • 1 kruka koriander
  •  juice och zest från 2 lime
  •  2 vitlöksklyftor
  •  3 msk olivolja
  • 2 msk ljus soja
  • salt
Picklad lime
  • 2 rödlökar
  • juice från 4 lime
Mangosalsa
  • 2 mogna mango
  • 2 mogna avocado
  • 3 tomater
  • 1/2 krukor koriander
  • en näve hackad färsk bladpersilja
  • juice från 1 lime
  • 0.5 dl olivolja
  • 1/2 röd chili
  • 1 klyftor vitlök
  • 1/2 rödlök
  • Salt
Bönröra
  • 2 burkar svarta bönor
  • 1/2 urkärnad röd chili
  • 3 msk jerkkrydda
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk + 2 msk picklad lime
  • lite olja till stekning
Tillbehör:
  • 16 små tortillabröd (ca 15 cm i diameter)
  • ½ kruka koriander
IMG_4088
Tillagning
Blomkålen:
1. Minst 1 timme innan: Skölj, rensa och skär blomkålen i små buketter, ca 2×3 cm storlek
2. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål eller stor plastpåse och lägg ner blomkålen.
3. Låt marinera minst en timme. Kan förberedas flera dagar innan och förvaras i kylskåp i storpack.
4. Innan servering: Trä upp på grillspett, så många som möjligt på varje spett
5. Grilla i mindre omgångar på medelhög värme tills de får fin färg
6. Ta av från spetten och lägg upp vid servering
Picklad lime:
1. Skiva rödlök tunt
2. Blanda med pressad limejuice och låt dra
Mangosalsa:
1. Finhacka mango, tomat och avocado i ca 1×1 cm kuber
2. Finhacka chili och vitlök mycket fint
3. Hacka koriander, persilja och skiva rödlök fint
4. Blanda ihop allt och pressa limejuice över, samt olivolja.
5. Smaka av med salt och ev. mer limejuice
Bönröran:
1. Häll av spadet från bönorna
2. Finhacka vitlök och röd chili
3. Fräs bönorna på medelvärme tillsammans med vitlök, chili, kryddor och hälften av den picklade rödlöken i ca 10-12 minuter tills vätskan avdunstat
4. Smaka av med salt och ev. mer jerkkrydda.
5. Rör ner resten av den picklade limen och ta av från värmen.
6. Mosa ungefär hälften av bönröran med hjälp av en slev eller potatisstöt. Tillsätt neutral olja för att mjuka upp konsistensen lite.
Servering:
1. Lägg 3-4 blomkålsbitar på varje tortilla. ca 2 tortillas per person
2. Toppa med 2 msk mangosalsa och 1 nypa picklad lime samt 2-3 kvistar koriander
3. Servera med 3 msk bönröra i en liten skål bredvid.

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to Blomkålstacos hos Clara Henry i P3

  1. Lovisa 29 juni, 2016 at 11:45 #

    Men va kul! Det måste jag genast lyssna på! 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Veganska Oumphburgare och helvecka med Orlando’s Jamaican på Fårö | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 10 juli, 2017

    […] huvudrätter jag bjöd på var bland annat den karibiska blomkålstacos som jag bjöd på hos Clara Henry i P3 på midsommarafton, och den här smarriga oumphburgaren med grillad ananas som plockades upp av […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes