BBQ Sås – Grundrecept som går att variera

IMG_4790 (1024x768)

När jag nu i veckan satt och planerade för att göra min Fooled Porkdebut så var jag ju självklart också tvungen att försöka mig på att göra en vettig barbequesås till det hela. Enligt många av de andra fooled porkrecept jag läst så kör folk helt enkelt bara en snabbsås/marinad till som de gör med typ olja/ketchup och lite kryddor som får koka ihop tillsammans med porken i ugnen när den grillar.

Det tycker jag känns supertrist. Efter att ha googlat en hel del på orginalet så framgår det med all tydlighet att Pulled Pork – det gör man med en redig bbq-sås, och då ska fan också Fooled Pork göras med en redig bbq-sås!

Det här är mitt grundrecept som jag landade i. Det går att variera fritt med de olika beståndsdelarna och kryddorna utifrån vad man är sugen på och vad man gillar, men jag rekommenderar absolut att ha ganska mycket senap och vinäger i. Det gör absolut att såsen smakar mer spännande än om man bara slängt ihop lite kryddor och ketchup. Måtten är ungefärliga då jag själv bara höftade. Smaka av löpande så får du nog till det!

Inspirationen kommer främst härifrån, Serious Eats Kansas City Style Barbeque Sauce. Sött, kletigt och smarrigt.

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott eller mina BBQ äventyr,  får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min nya maillista! 

Följ mig gärna också på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration! 

BBQ Sås, ca 4 dl

2,5-3 dl ketchup
½- 1 dl vitvins eller/och risvinsvinäger
½- 1 dl farinsocker
2-3 msk dijonsenap
½-1 tsk liquid smoke
1 tsk tamarindpasta (valfritt, ökar syrligheten)
1 gullök
4 klyftor vitlök
1 msk chipotlepasta eller 1 hel chipotle eller 1 msk chipotlepulver beroende på vad du har
2 tsk rökt paprikapulver
1 msk mald spiskummin
1 msk malda korianderfrön
1 stort lagerblad
2 tsk valfri soja
½ tärning grönsaksbuljong
Olja till stekning
Salt och peppar

Börja med att hacka löken och steka den på medelvärme i en gryta tills den fått lite färg. Pressa ner vitlöken och stek någon minut till. Ha därefter i alla kryddorna och lite vatten och låt fräsa med i några sekunder innan du har i resten av ingredienserna. Det kan vara en poäng att inte ha i all vinäger, socker, ketchup och senap på en gång utan att ha kvar lite så att du kan smaka av. Låt koka ihop under lock i ca 10 minuter och smaka därefter av. Ha i mer av ovan nämnda efter smak och låt sedan koka i ca 20 minuter till. Om såsen blir för tjock så späd med lite vatten. När såsen är tjock och jämn och har en smak du gillar så är den klar. Om du vill kan du mixa den, men jag tycker inte att det behövs.

Använd som sås till mat, till marinad av till exempel Fooled Pork eller annan grillat mat eller kanske som dressing till en burgare. Smarro!

, , , , , , , , , , , , , ,

9 Responses to BBQ Sås – Grundrecept som går att variera

  1. Malin´s Diner 4 maj, 2015 at 04:21 #

    Nu puttrar såsen på spisen. Tackar för receptet! Blir till en Pulled wild boar i morgon. 🙂

    //Malin

  2. Kockans kille 22 januari, 2015 at 07:44 #

    Tack för bra recept, ska göra denna och Fooled Pork imorgon kommer bli smarrigt. Angående hållbarhet så håller det nog längre än en vecka. Då både socker och vinäger är att anse som konserveringsmedel i sig. Dessutom är det ju konserveringsmedel i ketchup etc. Så jag gissar nog på tre veckor. Men då krävs det att man ser till att ”sköta såsen” inga smutsiga fingrar, inga skedar som varit i munnen etc. Mao håll den fri från bakterier som kan gro.

    Lycka till alla som gör denna sås, återkommer med review efter jag provat. Tack för en bra blogg.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 24 januari, 2015 at 08:56 #

      Tack för tipsen! Du har nog helt rätt i att den lär hålla ett tag:) Har du hunnit testlaga ännu?

  3. Joel 16 september, 2014 at 05:26 #

    Hur länge håller sådant här i kylen skulle du gissa på?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 16 september, 2014 at 07:24 #

      Hej!

      Tyvärr har jag inte stenkoll, men det är ju inte direkt några konserveringsmedel i den, så i en ren och tät behållare kanske en vecka?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Fooled pork – en vegetarisk pulled pork | Geccod.se - 27 februari, 2016

    […] 1-2 tsk rökt paprikapulver 1 dl vatten ½ tärning grönsaksbuljong 4 dl barbeque sås  Salt och svartpeppar Olja till […]

  2. Världens godaste halloumiburgare(?!) | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 20 juni, 2015

    […] Halloumiburgare med grönsaksstavar och tzatsiki Vinterrea på min bok och mina affischer! Vegetariska hamburgare på quornfärs – uppdaterad, enklare version. BBQ Sås – Grundrecept som går att variera […]

  3. Vegansk bbq-sås @ veggie nam nam - 27 mars, 2015

    […] Jag har haft turen, i oturen, att få mat lagad hemma hos mig. Eftersom jag går på kryckor och inte kan laga mat själv så får jag hjälp av fina vänner ibland. Idag blev det fooled pork/pulled jackfruit. Till det behövs bbq-sås. Denna kommer från Jävligt gott. […]

  4. Fooled Pork a.k.a Vegansk Pulled Pork | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 4 maj, 2014

    […] med en rejäl touch av vad jag själv tyckte lät vettigt och gott. Här har ni mitt eget bbq-sås recept som jag landade […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes