BBQ Baked Beans med Ungsbakad sötpotatis – Jävligt Gott Möter köparna av Musikhjälpenauktionen 2017

Hej!

Jag hoppas att allt är fint med er! I dagens avsnitt av Jävligt Gott möter så har vi riktigt fina gäster! I vintras gick Musikhjälpen av stapeln som vanligt, och jag och Petra Cavini från den veganska matbloggen Happy Food By Petra auktionerade ut en gemensam middag till högsbjudande där alla pengar för middagen gick till Musikhjälpen och deras insamling för att stoppa sexhandeln med barn.

Det är ett otroligt viktigt ämne som ligger både mig och Petra väldigt nära hjärtat och det var självklart för oss att försöka göra det vi kunde för att bidra. Personen som köpte middagen var Ulrika Arver och hon och hennes bästa polare Anna besökte oss på Jävligt Gott Möter för att kombinera sin inköpta middag med en chans att få prata om och få ut ett budskap om att få fler att äta hälsosammare som de bägge brinner för!

Jag må ha förmånen att jobba heltid med något där jag i mitt dagliga jobb hjälper människor att äta bättre, men något som verkligen inspirerar mig är människor som på det här sättet både investerar sina egna pengar och sin egen tid för att försöka göra världen till en lite bättre plats för alla andra.

Då både Ulrika och Anna brinner för vegomat ur ett folkhälsoperspektiv och Petra jobbar till vardags som förskolekock där hon försöker lära barnen att äta så mycket god vegomat som möjligt, och jag som precis börjat hålla utbildningar för offentliga kök i vegomatlagning så blev det här ett centralt tema i dagens video. Petra delar med sig av en del av sina hemliga ”hur får jag barnen att äta vegansk mat”-tips och vi pratar en hel del både om vikten av att få in mer och bättre vegomat i offentliga kök, men också hur både vi som privatpersoner och vad politikerna skulle kunna göra för att få in mer vegomat i skolorna.

Jag håller som sagt själv utbildningar för kockar i offentliga kök som vill bli bättre på att komma på och laga goda veganska rätter. Ofta är problemet just att de flesta kockar är fast i en gammal syn på vegansk mat är, där de helt enkelt utgår ifrån vad som inte innehåller kött. Kvar får du då bara grönsaksgratänger, grönsaksbiffar och en och annan quornfärssås.

Om vi ska få fler offentliga kök att laga mer veganskt så tror jag att det krävs

1) Mer utbildning och inspiration så att bilden av vad vegansk mat i skolköken kan vara breddas. Hur många barn kommer vilja äta grönsaksgratäng när deras kompisar äter korvstroganoff bredvid? Idag kan veganmat lika gärna vara gräddstuvade köttbullar som hummus.

2) Att vi pratar om vegomatens olika fördelar snarare än om att det är ett ”måste för att möta några krångliga specialkostare” – vegomat är ett jättebra sätt att göra hela skolmatsserveringen miljövänligare, nyttigare, billigare och mer tillgänglig för alla.

3) Det är bra för plånboken och kvalitén på maten! Även de dyraste vegosubstituten är hundratals kronor billigare per kilo än ekokött (Oumph kostar 179 kr/kg och ekokyckling ca 350 kr/kg. Anammas formbara färs kostar 79 kr/kg vilket går att jämföra med fryst vanlig kycklingfilé som kostar detsamma men är väldigt mkt sämre för klimatet, hälsan och djuren). Det gör det möjligt att äta bra, varierad och god mat hela veckan genom då vi kan lägga pengarna vi sparar på att köpa bra kött några dagar i veckan och äta veganskt resten.

4) Växtbaserad mat innehåller mycket mindre omättat och fleromättat fett, mer kostfiber, är generellt sett lite kalorisnålare och är mer lättsmält än kött och mejerier. Även om det ser ut som kött och mejerier! Även om fördelarna är ännu större med oprocessade grönsaker och fullkorn så innehåller fortfarande soja och havreprodukter mycket bättre näringsnivåer än kött och mejerier. Bra va?

Om ni är sugna på att prata mer om det här med mig så får ni jättegärna skicka ett mail till annette@tgim.se, min bokningsagent som styr upp de utbildningar jag håller för offentliga och privata kök, eller helt enkelt droppa en kommentar här eller på sociala media! Jag pratar gärna om det här med alla som är intresserade, både face2face och online 🙂

En bild från förra veckan då jag utbildade Campus Konradsbergs skolkökspersonal i vegansk matlagning. De var grymma!

Här är receptet från videon. Jag har lagat en lite mer avancerad version för grillen av receptet det tidigare på bloggen i samarbete med Tabasco, om ni vill ha en lite kryddigare version, kolla där!

BBQ Baked Beans med ugnsbakad Sötpotatis, 4 portioner

  • 4 sötpotatisar
  • 1 dl havrefraiche

BBQ Baked beans

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • 1-2 tsk tabasco
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk rökt paprikapuvler
  • 1 msk oregano
  • 1 flaska öl (à 33 cl)
  • 1/2 dl BBQ sås
  • 1 msk farinsocker
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 1.5 msk koncentrerad schalottenlöksfond ( el. grönsaksfond)
  • 1.5 msk ljus sojasås
  • 1 burk svarta bönor (à 400 g)
  • 1 burk kikärtor bönor (à 400 g)
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 kruka bladpersilja
  • saft ifrån 1/2 lime
  • olja till stekning
  • salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:

Potatis:

  1. Tvätta potatisen noga, skär den i två stora halvor och gnid in skalet och snittytan med salt, peppar och rapsolja.
  2. Baka i ugnen på 225 grader i ca 40 minuter tills de är mjuka rätt igenom och har fått fin färg

Baked beans:

  1. Skala löken och vitlöken
  2. Fräs löken i olja i en gryta tills den blir mjuk. Lägg i vitlöken i grytan tillsammans med tomatpuré, spiskummin, rökt paprikapulver ochoregano och fräs i några minuter på hög värme. Häll i lite öl msk öl och fräs i 2-3 minuter under omrörning så att det tillagas utan att brännas.
  3. Tillsätt resten av ölen, tabasco, BBQ sås, farinsocker, äppelcidervinäger, dijonsenap, schalottenlöksfond och soja.
  4. Låt grytan puttra på medelvärme 40 minuter tills såsen blivit tjock och trögflytande. Smaka av med salt och tabasco.
  5. Häll av spadet från bönorna och skölj. Vänd ner i grytan och sjud med i ca 5 minuter.
  6. Hacka persilja och koriander och rör ner limesaft, persilja och koriander före servering.
  7. Gör ett snitt i potatisen och lägg på baked beans och toppa med havrefraiche och koriander.

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required



, , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to BBQ Baked Beans med Ungsbakad sötpotatis – Jävligt Gott Möter köparna av Musikhjälpenauktionen 2017

  1. Maria 9 mars, 2018 at 09:13 #

    Finns det något recept på äppelpajen, eller har jag råkat missa det? Grymt recept på Baked Beans, för övrigt! 🙂 Testade häromdagen.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 9 mars, 2018 at 09:08 #

      Tyvärr har vi inget recept just nu. Det kommer snart!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes