BBQ Baked Beans med grillad sötpotatis

Det här inlägget är i samarbete med *Ta Fram Det Bästa*

Hej!

Jag vet att det ibland blir lite mycket vegokött här på bloggen, och jag tänker inte ursäkta mig. Jag gillar det! Men det betyder verkligen inte att det är det enda jag äter, eller för den delen grillar.

Det finns otroligt många goda grillrecept som innehåller massor av andra grejer än vegokött och vegofärs. Ta bönor till exempel!  Bönor är en fantastisk sak att grilla. Kanske inte på spett, men absolut i grytor och som burgare.

Det här är ett recept inspirerat av den gamla cowboyrätten bruna bönor. Du kan göra det lätt för dig själv och helt enkelt hacka lite morötter och lök, koka dem i BBQ sås och sedan värma upp lite bönor i såsen, eller så kan du göra som jag här och göra din egen sås från grunden. Det är en del kryddor, men är i stort sett bara att röra ihop och koka!

Dock är det i stort sett samma sås. En riktigt mustig sås, som gärna får ta smak av grillen och elden med milda och mättande bönor. För att göra rätten komplett lägger jag ett gäng hela sötpotatisar på grillen som får bakas medan grytan kokar klart. Skalet bakar potatisarna inifrån som blir supersaftiga och möra med en lätt rökig ton som funkar perfekt till sötpotatisens egna sötma. Med all sötma i både potatisen och såsen så är det dock jätteviktigt att möta upp med rejält med syra från lime och hetta från tabascon. Tillsammans blir det magi!

Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

  • Instruktionsvideos och steg för steg bilder
  • Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
  • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
  • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
  • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
  • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

Baked beans med grillad sötpotatis, 4-6 portioner

  • 4 sötpotatisar
  • 1 dl havrefraiche

Baked beans

  • 2 morötter
  • 1 rödlök
  • 1 kruka bladpersilja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk TABASCO® Chipotle Pepparsås
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk rökt paprikapuvler
  • 1 msk oregano
  • 1 flaska öl (à 33 cl)
  • 1 1/2 tsk Röd TABASCO® Original Pepparsås
  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 1/2 ketchup
  • 2 msk farinsocker
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk Grey Poupon Dijonsenap
  • 2 msk koncentrerad schalottenlöksfond ( el. grönsaksfond)
  • 2 msk Kikkoman soja
  • 1 burk svarta bönor (à 400 g)
  • 1 burk små vita bönor (à 400 g)
  • 1 kruka färsk koriander
  • saft ifrån 1/2 lime
  • olja till stekning
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Tänd grillen.

Potatis:

  1. Tvätta potatisen noga och picka små hål i den runt om med en potatissticka eller knivspets. Grilla potatisen på indirekt värme och vänd potatisen regelbundet i ca 45 minuter tills de är mjuka.

Baked beans:

  1. Skala löken och morötterna. Hacka löken och tärna morötterna i grova bitar. Plocka bladen från persiljan och lägg åt sidan. Hacka persiljestjälkarna grovt.
  2. Sätt en gjutjärnspanna eller gryta som tål hög värme över grillen. Fräs grönsakerna i olja över direkt värme.
  3. Skala och hacka vitlöken. Lägg i vitlöken i grytan tillsammans med tomatpuré, TABASCO® Chipotle Pepparsås, spiskummin, rökt paprikapulver, oregano och fräs i några minuter på direkt värme. Häll i 3 msk öl och fräs i 2-3 minuter under omrörning utan att brännas.
  4. Tillsätt resten av ölen, Röd TABASCO® Original Pepparsås, krossade tomater, ketchup, farinsocker, äppelcidervinäger, dijonsenap, schalottenlöksfond och soja.
  5. Grilla utan grytlocket men med grill-locket på. Låt grytan puttra på indirekt värme 40 minuter till såsen blivit tjock och trögflytande. Smaka av med salt och peppar.
  6. Häll av spadet från bönorna och skölj. Vänd ner i grytan och sjud med i ca 5 minuter.
  7. Hacka persilja och koriander.
  8. Rör ner limesaft, persilja och koriander före servering.
  9. Gör ett kryss i potatisen och lägg på baked beans och toppa med havrefraiche.

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes