Asiatiska BBQ TZAYfiléer med nudelsallad

*Det här inlägget är ett samarbete med TZAY*

Hej!

För två veckor sedan hade jag ett event hemma hos mig tillsammans med TZAY där jag bjöd in ett gäng bloggare och andra roliga människor på en asiatiskt inspirerad middag. Jag skrev om det och förrätten jag bjöd på förra veckan i det här inlägget, och här tänkte jag fortsätta på det temat och ge er recept på huvudrätten också!

Upplägget på eventet och maten var någon sorts ganska spretig tolkning av vad asiatisk mat kan vara. Jag är ju ingen tränad thai- eller vietnamesisk kock så det blir lite vad det blir ibland. 😉 Men som jag brukar säga, det viktigaste är inte att det är exakt som originalet utan snarare att det blir jävligt gott!

För några månader sedan kom TZAY ut med ett gäng nya produkter baserade på deras klassiska vegobitar. Dels naturellt kryddade färskvaror i både bitar, spett, strips men också de här roliga nya filéerna. De är ungefär fyra, fem gånger större än en vanlig TZAYbit och har ett riktigt köttigt tuggmotstånd. Inte riktigt den fibrösa konsistensen från en bit oumph, men rejält mycket tuggigare och rejälare än en bit quorn om ni förstår vad jag menar. Och just filéer är något jag saknat på marknaden än så länge! Det är i stort sett bara quorn som haft något som ens kommit i närheten av ett kycklingbröst, och även om dessa nya TZAYfiléer snarare är vaktelfiléer så är de väldigt goda och mångsidiga. Här valde jag att marinera dem i en enkel BBQ sås gjord på ingefära, soja, sesamolja och vitlök som de penslades i löpande medan jag grillade dem i ugnen. De blir nog minst lika goda, om inte ännu godare direkt på grillen också!

Till det serverade jag en fräsch vietnaminspirerad nudelsallad med en massa färska örter, nötter och färsk lime. Hur gott som helst! Ni kan ju se själva på de fantastiska bilderna som TZAYs fotograf tog. Sån lyx att ha en proffsfotograf med sig i köket. :O

Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

  • Instruktionsvideos och steg för steg bilder
    Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
  • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
  • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
  • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
  • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

KoreanBBQ Tzayfiléer med nudelsallad, 4 personer

Tzayfiléer:

  • 2 paket Tzayfiléer
  • 1 dl ljus sojasås
  • 3 msk socker
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 1/2 tsk chiliflakes

Nudelsallad

  • 180 g glasnudlar, vermicelli
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 röd lök
  • 250 g pak choi
  • 1 stor morot
  • 1 knippe salladslök
  • 1 kruka färsk koriander
  • 100 g rostade cashewnötter
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 cm färsk ingefära
  • juice från 1,5 lime
  • 1 msk ljus sojasås
  • 1 msk socker
  • 1 tsk sesamolja
  • 1/2 dl vatten
  • 1 tsk maizena
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • En nypa salt
  • 1 msk rapsolja

Gör så här:

Filéerna:

  1. Finhacka vitlök och riv ingefäran
  2. Blanda alla ingredienser utöver Tzayfiléerna i en kastrull och koka ihop tills de blir en tjock sås, ca 5 minuter
  3. Lägg Tzayfiléerna i marinaden och låt dem marinera i ca 1 h
  4. Sätt på ugnen på 225 g grilleffekt, eller tänd grillen
  5. Grilla Tzayfiléerna ca 5-7 minuter på vardera sida tills de har fått fin färg. Pensla regelbundet med mer marinad, och pensla även på ett lager marinad efter att de är färdiggrillade

Sallad:

  1. Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet och låt svalna med lite rapsolja i sig. Klipp grovt till nudlarna i kortare bitar, ca 5-10 cm långa
  2. Strimla alla grönsaker fint, inklusive ingefäran. Spara de minsta pak choibladen, lite salladslök och koriander till dekoration.
  3. Skiva vitlöken tunnt
  4. Blanda limejuice, sojasås, socker, sesamolja, vatten, maizena, chili och lite salt i en skål och vispa ut alla maizenaklumpar
  5. Börja med att värma upp lite rapsolja i en wok och rosta vitlöken försiktigt. Du vill att den ska bli ljusbrun och knaprig, men inte bränd. Fiska upp den ur oljan och låt svalna på ett papper
  6. Tillsätt paprikan, rödlöken och morötterna till woken och låt woka snabbt på hög värme i vitlöksoljan
  7. När dessa börjar få små svarta fläckar av värmen tillsätter du pak choi och salladslök och låter woka med i 30 sekunder till.
  8. Rör ner nudlar, koriander och dressingen och rör om i 30 sekunder till så allt värms upp
  9. Ta bort woken från värmen och toppa med nötter, salladslök och mer koriander

Servering:

  1. Lägg upp en stor slev nudelsallad i mitten på en flat tallrik, toppa med koriander, salladslök, nötter och rostad vitlök
  2. Skär 3 tzayfiléer per portion på diagonalen i små munsbitar och lägg utmed kanten på tallriken
  3. Servera genast

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , , ,

6 Responses to Asiatiska BBQ TZAYfiléer med nudelsallad

  1. Oscar 16 juni, 2017 at 06:42 #

    Älskar dina recept, men ett litet tips från mig är att strukturera upp ingredienslistorna i den ordning ingredienserna skall användas i recepten, då det annars är väldigt lätt att missa något.
    Bättre struktur i recepten hade också varit bra. Tex saker som ska ligga i marinad i en timme bör komma först.
    Sen stämmer inte heller marinaden överens med vad du skrivit i brödtexten.

    Men tack för ett grymt recept.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 18 juni, 2017 at 10:40 #

      Tack för feedbacken! Jag ska kolla upp så det står samma i brödtexten som i ingredienserna! Den gick igenom ett par versioner, så något kanske missades.

      Jag ska ta med mig det och försöka bättra mig framöver. Tack för tipsen!

  2. Johan Brändström 24 maj, 2017 at 09:33 #

    Oj, ser nu att jag inte lärt mig bloggvärlden än så det blev dubbelkommentar.

    Mycket nytt att lära sig, men det kommer väl…!

  3. Johan Brändström 24 maj, 2017 at 09:29 #

    Hej, det här såg riktigt läckert ut, har själv testat quorn många gånger men aldrig tzay, vet du om det finns i vanliga mataffärer?

    Har i övrigt tittat runt en del på din blogg och gillar det jag ser! Jag tycker det är härligt med din inställning ”att få många att laga vegetariskt och veganskt”, det är precis vad världen behöver! Med just det syftet har jag själv startat en blogg, vegolådan, där jag har nischat mig mot att laga mat anpassat för matlådor.

    Hoppas vi kan sprida många fina recept i framtiden och visa folk hur gött det är med vegetariskt och veganskt!

    //Johan //Vegolådan

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 24 maj, 2017 at 10:50 #

      Lycka till med den nya bloggen Johan! Sjukt viktigt att jobba med positiva budskap och visa en väg folk vill följa dig på snarare än att vifta med pekpinnar och skrämma folk tycker jag!

      Tzay finns i de flesta matbutiker nuförtiden, både fryst och färskt!

Trackbacks/Pingbacks

  1. 100 veganska recept som svarar på frågan vad veganer äter i alfabetisk ordning - Helen Alfvegren - 2 november, 2017

    […] Asiatiska BBQ Tzayfiléer med nudelsallad […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: